Η επάνοδος του κορονοϊού θεωρείται βέβαιη, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας και γι' αυτό «απαιτείται αυξημένη εγρήγορση», ενώ χαρακτήρισε ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού τους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκεται πολύς κόσμος. Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, το 99,7% της μετάδοσης γίνεται σε κλειστούς χώρους και πρόσθεσε, αναφέροντας παραδείγματα χωρών ότι δεν χρειάζεται καν, είπε, να είναι πολλοί οι φορείς σε τέτοιους χώρους για να υπάρξει μεγάλη διάδοση του ιού.
Κατά τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη πανδημίας στη χώρα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», ενώ τόνισε πως θεωρείται βέβαιο να υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού και στην Ευρώπη.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια και θέρετρα σκι διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία. Σε ερώτηση για τους φόβους που εγείρονται από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ στον καθένα, παρά μόνο δειγματοληπτικά, ο κ.Τσιόδρας απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που να εγγυάται 100% την ασφάλεια για να ανοίξει κάτι.
«Ενδεχομένως να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον, αυτή τη στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι χαμηλός. Ο έλεγχος δεν προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, γιατί μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο, προχωρούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική μελέτη που διαπιστώνει ότι η ανοσμία αποτελεί κλειδί για τη διάγνωση της covid-19. «Οι κορονοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας», είπε ο κ. Τσιόδρας για να προσθέσει: «Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα».
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σημείωσε πως «νέα ευρήματα από τη Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό».
Ανέφερε επίσης πως στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. «Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορές και στις ψηφιακές εφαρμογές για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, λέγοντας ότι στην επιτροπή των ειδικών γίνεται συζήτηση και επί αυτού του ζητήματος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να μπορεί να εξετασθεί ξέροντας μέσω μιας εφαρμογής πού θα μπορεί να το κάνει αυτό.
Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να φθάσουν και στην Ελλάδα δόσεις εμβολίου, εφόσον πάρουν έγκριση, απάντησε ότι θέλει παρακολούθηση, προσοχή και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο, από μία εταιρεία, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ποιο από τα 8 εμβόλια που είναι σε φάση δοκιμών θα είναι ασφαλές. Ήδη, υπάρχουν ζητήματα και επιφυλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμα:
- Επικεφαλής CDC και ECDC : Πιθανό ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού έως τέλος του έτους