Εθνικό σχέδιο για τη ναυτιλία και τον τουρισμό ζήτησε ο Θ. Θεοχαρόπουλος

Εθνικό σχέδιο για τη ναυτιλία και τον τουρισμό ζήτησε ο Θ. Θεοχαρόπουλος

«Είμαι πραγματικά πεπεισμένος ότι δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν δώσουμε ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη χώρα. Και ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τη ναυτιλία, έναν τομέα και έναν κλάδο στον οποίο είμαστε πρωτοπόροι, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο», τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προσερχόμενος στη ναυτιλιακή έκθεση«ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2016».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε ότι χρειάζεται να υπάρξει, άμεσα, πολιτική που να είναι εστιασμένη στον τομέα της ναυτιλίας, προκειμένου να πετύχουμε ανάπτυξη και επενδύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ξένων ναυτιλιακών αντιπροσωπειών, ότι η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα του κόσμου, όπου θα μπορούσαν να είχαν αναπτυχθεί πολλά πράγματα λόγω και της πολυνησίας της, αλλά η υψηλή φορολογία, η τεράστια γραφειοκρατία και η έλλειψη σταθερής πολιτικής αποτρέπει κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε: «Είναι, πράγματι, γεγονός ότι η γραφειοκρατία και η υπερφορόληση σε όλους τους κλάδους δημιουργούν τεράστια προβλήματα και είναι αντιαναπτυξιακή πολιτική. Γι'' αυτόν το λόγο χρειάζεται η διαφοροποιημένη πολιτική στους τομείς εκείνους και τους κλάδους που επιτέλους θα πρέπει να αποφασίσει η χώρα μας να δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Υποστηρίζω ότι η ναυτιλία είναι ένας από αυτούς, γιατί έχουμε όλες τις δυνατότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε, με θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας και προσέλκυση νέων ανθρώπων στο ναυτικό επάγγελμα».

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι θα έπρεπε να υπάρχει διαφοροποιημένη φορολογική πολιτική ανά κλάδους. «Ο τουρισμός θα έπρεπε να είχε φορολογικούς δείκτες που να προσελκύουν και όχι να απομακρύνουν τις επενδύσεις, να προσελκύουν τους τουρίστες και όχι να τους διώχνουν. Συνεπώς, αν αποφασίζαμε ναυτιλία, τουρισμό, πρωτογενή παραγωγή -λέω τρεις χαρακτηριστικούς κλάδους- θα έπρεπε να δώσουμε έμφαση και να ασκήσουμε διαφοροποιημένη πολιτική και δυστυχώς η κυβέρνηση σε αυτό δεν είναι αποτελεσματική, καθώς δεν προχωρά σε τέτοιες αλλαγές, αλλά ούτε σε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι η γραφειοκρατία συνεχίζεται, η φορολόγηση αυξάνεται και δεν δίνονται οι δυνατότητες που θα μπορούσαν να έχουν και ο τομέας της ναυτιλίας και του τουρισμού, για να βοηθήσουν στην υπέρβαση της κρίσης. «Δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν θα έχουμε ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο, στο οποίο η ναυτιλία και ο τουρισμός να μπορούν να πρωταγωνιστήσουν», επανέλαβε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ