Έτοιμος να... κυβερνήσει ο Τσίπρας – Μοίρασε δισεκατομμύρια με το νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη 

Έτοιμος να... κυβερνήσει ο Τσίπρας – Μοίρασε δισεκατομμύρια με το νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη 

Δισεκατομμύρια μοίρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας ένα σχέδιο το οποίο, όπως είπε, είναι έτοιμος να εφαρμόσει την επόμενη ημέρα που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επιδόματα, επιχορηγήσεις, προσλήψεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, μειώσεις φόρων και καταργήσεις όπως αυτή του τέλους επιτηδεύματος που επί 5,5 χρόνια ως πρωθυπουργός εισέπραττε αλλά τώρα χαρακτήρισε αχρείαστο φόρο που οφείλεται στο γεγονός πως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την φοροδιαφυγή, στο νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα παρουσίασε 11 παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν:

  • Ενίσχυση του ΕΣΥ
  • Ενίσχυση δημόσιων σχολείων και προσλήψεις 15000 εκπαιδευτικών
  • Επιδότηση εργασίας από το κράτος όσο διαρκεί η κρίση. Κάλυψη συνόλου ασφαλιστικών εισφορών και 40% μισθού εργαζομένων με το υπόλοιπο 60% από τους εργοδότες
  • Εισόδημα έκτακτης ανάγκης 400 ευρώ για τα δύο πρώτα ενήλικα μέλη οικογένειας και 100 ευρώ για κάθε παιδί για όλους
  • Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις ύψους 2000 ευρώ ανά εργαζόμενο με μέγιστη ενίσχυση 100.000ευρώ ανά επιχείρηση
  • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% όσο διαρκεί η κρίση
  • Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων όσο διαρκεί η κρίση
  • Επιστροφή στους αγρότες του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο
  • Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισόδηματα έως 40.000 ευρώ. Και για συνταξιούχους και για δημόσιους υπαλλήλους
  • Μόνιμη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Φόρος που δεν έχει λογική εξήγηση
  • Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

Ο λαικισμός και οι ΜΕΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να συνδέσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τα ποσά που διατέθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοιού προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις επιπτώσεις αλλά και για τους τρόπους προστασίας. Και αντέγραψε παλαιότερο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του Κώστα Βαξεβάνη στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη όπου κυριάρχησε η καταστροφολογία, οι καταγγελίες, οι επιθέσεις κατά των ΜΜΕ και των… πλουσίων.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας μέσα από την προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, επανέλαβε τα περί ανικανότητας και ανασφάλειας και υποστήριξε εκ νέου πως ο Πρωθυπουργός δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του, αφού υποσχέθηκε ανάπτυξη και έφερε την ύφεση. Παραγνωρίζοντας την παγκόσμια κρίση του κορονοιού προχώρησε ακόμη περισσότερο υιοθετώντας τον αυριανό πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας Documento για να δηλώσει ότι αντί να δοθούν χρήματα για τη δημιουργία ΜΕΘ δόθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης για να «εξυμνούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε εκ νέου στα ΜΜΕ αναφέροντας πως δεν προβάλουν τις απόψεις των υπολοίπων και την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση σημειώνοντας μάλιστα ότι κάθε αντίθετη φωνή πνίγεται. 

Δεν σταμάτησε όμως εκεί αφού υιοθέτησε και όσα στο διαδίκτυο γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τη στάση του πρωθυπουργού ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι είχε δηλώσει πως δεν θα συναντούσε ποτέ τον Ζόραν Ζάεφ. Και αυτό την στιγμή που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή τόνιζε, όπως έπραξε και στη Βουλή, ότι από τη στιγμή που θα υπογραφεί η συμφωνία δεν δύναται να ακυρωθεί, καλώντας όλες τις πλευρές να μην την υπερψηφίσουν. Επίσης δεν είχε αναφέρει πως δεν θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της γείτονας αλλά ότι δεν θα καλωσορίσει «μακεδόνα» πρωθυπουργό.

Το «μαξιλάρι» του Τσίπρα

 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε και όσα υποστήριξε σχετικά με την ανάγκη να δοθούν πόροι από τα μαξιλάρι των 37 δισ ευρώ, που όπως είπε, άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για τη διαχείριση της πανδημίας, την ώρα μάλιστα που οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Ιανό δείχνουν την ανάγκη που υπάρχει να διαθέτει αποθέματα το κράτος για έκτακτες ανάγκες.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό πως ο πρώην πρωθυπουργός, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, σημειώνοντας όμως ότι το θέμα των ευθυνών θα συζητηθεί μετά θυμίζοντας το σύνθημα των στελεχών του την περίοδο της πανδημίας με τον τίτλο «μετά θα λογαριαστούμε»

Η εμμονή πάντως του Αλέξη Τσίπρα με το μαξιλάρι που δημιουργήθηκε μέσα από την αφαίμαξη της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της μεσαίας τάξης δείχνει την αδυναμία του να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Το χαρακτηριστικότερο της ομιλίας του είναι η σύνδεση που έκανε με τα 70 δισ. από ευρωπαικούς πόρους όταν την περίοδο που μιλούσε ο ίδιος για το μαξιλάρι δεν υπήρχε κάποια συμφωνία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 70 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης τονίζοντας η κυβέρνηση με αυτά και με το μαξιλάρι των 37 δισ ευρώ σε συνδυασμό με την αναβολή της τήρησης των πλεονασμάτων που έχει αποφασιστεί δύναται να λάβει μέτρα στήριξης των πολιτών.

Όμως λίγο καιρό πριν ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως αμφισβητούσε ευθέως τα ποσά αλλά και αυτό που πετυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση των χωρών της Ε.Ε.

Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας, πρώην επικεφαλής του τομέα Οικονομίας του κόμματος κατήγγειλαν την κυβέρνηση και δήλωναν επισήμως:

«Παρά τους πανηγυρισμούς Μητσοτάκη, η τετραήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες φέρνει για την Ελλάδα:

32 δισ. ευρώ (19,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. σε δάνεια) και όχι 70 δισ. ευρώ, όπως έσπευσε να πει ο ίδιος.

Μνημονιακούς όρους, τα «φρένα των φειδωλών εταίρων» και διαδικασίες έγκρισης «δόσεων» μέσω Eurogroup, που ακυρώνουν σε σημαντικό βαθμό τα θετικά βήματα του κοινού δανεισμού και της μεταφοράς πόρων.

Την εφαρμογή της έκθεσης Πισσαρίδη για τη διανομή των χρημάτων, μέσω της οποίας ορίζεται ως αναπτυξιακή στρατηγική η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και δημόσιων υποδομών, αλλά και το κλείσιμο και η συγχώνευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό:

Ισχύει ότι για την Ελλάδα θα εκταμιευτούν μόνο 3,4 δισ. ευρώ για το 2021;

Ισχύει ότι δεν υπάρχει δέσμευση για άλλη εκταμίευση ως το 2022, παρά μόνο δέσμευση για εγκρίσεις επιχορηγήσεων στο 70% του συνόλου που αντιστοιχεί στη χώρα;

Ισχύει ότι δεν υπάρχει δέσμευση για γρήγορη έγκριση και εκταμίευση δανείων, παρά μόνο για εγγυήσεις; 

Δυστυχώς, η παρουσία και η διαπραγμάτευση του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες ήταν κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας. Με «λαθροχειρίες» και επικοινωνιακούς χειρισμούς δεν επιτυγχάνεται ανάκαμψη. Η ενδιάμεση έκθεση Πισσαρίδη πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο της «επόμενης ημέρας» πρέπει να συγκροτηθεί με βάση τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο συγκεκριμένων συμφερόντων». 

Τα ΜΜΕ 

Κυρίαρχο ρόλο είχαν στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τα ΜΜΕ. Σε κάθε σημείο σχεδόν της ομιλίας του επαναλάμβανε πως η κυβέρνηση πράττει ότι πράττει σε συνεργασία με τα Μέσα Ενημέρωσης. Από την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι τα ελληνοτουρκικά και από την οικονομία μέχρι το ασφαλιστικό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επαναλάμβανε διαρκώς τις καταγγελίες του για εμπλοκή μέσων και δημοσιογράφων θέλοντας να δείξει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που εμφανίζεται.

Με οδηγό το σκηνικό που τον έφερε στην εξουσία το 2015, εμφανίσθηκε να επιχειρεί να συνδέει κυβέρνηση και Τύπο και έκανε λόγο για συνεργασία με τα ΜΜΕ ακόμη και για την κακή συμπεριφορά που δείχνει, κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση έναντι των νέων, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι αυτοί αποτελούν τον ψηφοθηρικό του στόχο.