Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump οποιαδήποτε στιγμή, όμως πιστεύει ότι είναι καλύτερο αυτό να γίνει αφού πρώτα αναλάβει την προεδρία και σχηματίσει κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri και το τηλεοπτικό δίκτυο Nippon TV ο Putin επεσήμανε: «Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να δώσουμε στον εκλεγμένο πρόεδρο τον χρόνο τουλάχιστον να σχηματίσει την κυβέρνησή του, να αναλάβει την προεδρία και μετά να μιλήσουμε για συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, δεν υπάρχουν θέματα από την πλευρά μας».
Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει κατανοήσει ακόμη τι σημαίνει το σύνθημα «Ας κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά», το οποίο είχε υιοθετήσει ο Trump στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, όμως εξήγησε ότι ελπίζει πως δεν θα υπάρξουν θέματα για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Ο Putin υπενθύμισε επίσης την άποψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama ότι οι ΗΠΑ και οι κάτοικοί τους είναι εξαιρετικοί.
«Αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό την άποψη αυτή. Αναμφίβολα οι ΗΠΑ και αμερικανικός λαός είναι ένα μεγάλο έθνος και ένας μεγάλος λαός, δεν υπάρχει αμφιβολία επ' αυτού, κανείς δεν το αμφισβητεί, όμως πιστεύω ότι είναι υπερβολικό και δημιουργεί θέμα στις σχέσεις και όχι μόνο με τη Ρωσία», εξήγησε.
Ελπίζει σε μια «πλήρη εξομάλυνση» των σχέσεων με την Ιαπωνία
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει σε μια «πλήρη εξομάλυνση» των σχέσεων της χώρας του με την Ιαπωνία, χαρακτηρίζοντας «αναχρονισμό» την απουσία ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Μόσχας και του Τόκιο, 70 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
«Επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας», τόνισε ο V. Putin σε συνέντευξή του στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Nippon TV και την εφημερίδα Yomiuri.
«Η απουσία ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας είναι ένας αναχρονισμός και αυτός ο αναχρονισμός πρέπει να εξαλειφθεί», υπογράμμισε, όμως παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο είναι «δύσκολο».
Ο Putin αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη την Ιαπωνία όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Shinzo Abe, ενώ στις συζητήσεις του με τους Ιάπωνες αξιωματούχους αναμένεται να κυριαρχήσουν οικονομικά ζητήματα, όμως ούτε η Μόσχα ούτε το Τόκιο ελπίζουν να υπάρξει πρόοδος στη διευθέτηση της μεταξύ τους διαφοράς για τις νήσους Κουρίλες.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στην Ιαπωνία εδώ και 11 χρόνια, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να παραμένουν τεταμένες εξαιτίας τεσσάρων νησιών στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων, τα οποία κατέλαβε στο τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου η Σοβιετική Ένωση.
Οι Ρώσοι τα αποκαλούν «νήσους Κουρίλες» και οι Ιάπωνες «εδάφη του βορρά». Τα ηφαιστειακά αυτά νησιά αποτελούν επισήμως μέρος της ρωσικής επαρχίας Σαχαλίν, όμως τα διεκδικεί η Ιαπωνία. Εξαιτίας αυτής της διαφωνίας οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία αναπτύσσει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε δύο από τα αμφισβητούμενα νησιά, όπου αναπτύσσει συστήματα άμυνας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας την αγανάκτηση του Τόκιο.
Κι αν για τη Μόσχα η υπογραφή μιας ειρηνευτικής συνθήκης με το Τόκιο είναι «το πρώτο απαραίτητο βήμα», «για την Ιαπωνία είναι αδύνατη (η υπογραφή) χωρίς τη διευθέτηση της εδαφικής διαφοράς», εκτίμησε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Φιόντορ Λουκιάνοφ.
Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Ιαπωνία το 2005 ο Putin είχε συμφωνήσει με τον τότε Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι «να βρεθεί μια λύση παρά τις δυσκολίες».
Όμως έκτοτε έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βλαδιβοστόκ ο Άμπε είχε ζητήσει από τον Putin να ξεκινήσει «μια νέα εποχή» στις διμερείς τους σχέσεις.
«Ο Shinzo Abe είναι διαφορετικός σε σχέση με τους περισσότερους προκατόχους του (…) Έχει μια νέα προσέγγιση, πολύ τολμηρή και είναι αποφασισμένος να σημειώσει πρόοδο» στην επίλυση του προβλήματος, εξήγησε ο Τζέιμς Μπράουν, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Temple της Ιαπωνίας.
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος έχει επισημάνει ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό», στις αρχές Σεπτεμβρίου απέρριψε μια πρόταση να δοθεί ένα από τα νησιά στην Ιαπωνία, με αντάλλαγμα μια ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με το Τόκιο, υπογραμμίζοντας: «Δεν θα πουλήσουμε τα εδάφη μας».
Πάντως σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov επεσήμανε ότι η Μόσχα δεν θεωρεί πως πρέπει να επικεντρωθεί στο εδαφικό ζήτημα στις σχέσεις της με το Τόκιο, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο να καλλιεργήσει δεσμούς σε μια ευρεία γκάμα πεδίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ