Όταν το «κοινό» σου είναι περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι, αναπόφευκτα κάθε... απουσία σου έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες. Αυτό συνέβη και για το Facebook, το κρασάρισμα του οποίου για έξι ώρες λειτούργησε όπως το φαινόμενο της πεταλούδας για την εταιρεία: χαμένα έσοδα 100 εκατομμύρια δολάρια και απώλειες 6 δισ. για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
O υπολογισμός για τις απώλειες εσόδων ανήκει στο Fortune, σύμφωνα με το οποίο ο συγκεκριμένος αριθμός προκύπτει με βάση τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου που ανήλθαν σε 29,08 δισ. δολάρια μέσα σε διάστημα 91 ημερών. Αυτό ισοδυναμεί κατά μέσο όρο σε τζίρο 319,6 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα ή 13,3 εκατομμύρια δολάρια την ώρα.
Την ίδια στιγμή οι απώλειες το προσωπικό πορτοφόλι του Μαρκ Ζούκερμπεργκ «ελάφρυνε» κατά 6 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες, καθώς η μετοχή του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «βούτηξε» κατά 4,96%, στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street. Και αυτά μόνο ως φωτογραφία της στιγμής, αφού ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην εικόνα της εταιρείας δεν μπορεί να υπολογιστεί. Ειδικά, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία, καθώς λίγο πριν το blackout που έριξε Facebook, Instagramm, Whatsapp και Messenger, η Φράνσις Χάουγκεν, πρώην υπεύθυνη στον τομέα ανάπτυξης προϊόντων στο Facebook, δήλωσε σε συνέντευξή της στο CBS, ότι «υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που ήταν καλό για τον κόσμο και αυτό που ήταν καλό για το Facebook» και ο όμιλος στη μία περίσταση μετά την άλλη, επέλεγε να προτάξει τα συμφέροντά του, δηλαδή να βγάζει περισσότερα χρήματα. Συνέντευξη που άνοιξε για μια ακόμη φορά τη συζήτηση σχετικά με τις εταιρικές πρακτικές του Facebook.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που έθεσε εκτός τις πλατφόρμες του Facebook, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Σε «προβληματική αλλαγή ρυθμίσεων» εξυπηρετητών και δρομολογητών, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους, οφειλόταν η πολύωρη - για περίπου επτά ώρες - διακοπή λειτουργίας των Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger παγκοσμίως, σύμφωνα με ανακοίνωση των μηχανικών λογισμικού της εταιρείας.
Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της. Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές.
Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας, ενώ διαβεβαίωσαν ότι «δεν έχουμε στοιχεία ότι τα δεδομένα των χρηστών παραβιάστηκαν ως αποτέλεσμα αυτού του χρόνου διακοπής».
Σε κάθε περίπτωση γεγονός παραμένει ένα: η 4η Οκτωβρίου 2021 θα είναι μία από τις ημέρες στην ιστορία του διαδικτύου που δύσκολα θα ξεχαστεί.