Φερχόφστατ: Να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ

Φερχόφστατ: Να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ

   Έναν κόσμο που είναι χωρισμένος σε δύο αυτοκρατορίες, μία του καλού και μία του κακού, περιέγραψε κατά την τοποθέτηση του ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ, καταγγέλλοντας τη Ρωσία για βίαιη επιθετικότητα, στο πάνελ του συνεδρίου του Economist.

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία βλέπουμε πως μία χώρα δεν έχει ασφάλεια εάν δεν συμμετέχει σε κάποιο μπλοκ οργανωμένο όπως το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μάθημα από την Ουκρανία είναι ότι τα κράτη έθνη έχουν ανάγκη και από την οικονομική και από τεχνολογική υποστήριξη. Θα έχουμε συγκρούσεις και στους δύο αυτούς τομείς» δήλωσε.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για αυτήν την παγκόσμια τάξη. Η απάντηση μου είναι πως θα πρέπει να αναλάβουμε δράση μόνοι μας γιατί σκεφτείτε τι προστασία μπορούμε να έχουμε εάν για παράδειγμα στις ΗΠΑ εκλεγεί ένας νέος Τραμπ;» πρόσθεσε.

Ο Γκι Φερχόφστατ σημείωσε ακόμη πως η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη και πως γι' αυτό πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άμεση προτεραιότητα για τον ίδιο αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών. «Έχουμε έναν νέο Στάλιν που επέστρεψε με το όνομα του Πούτιν» προειδοποίησε.

 Πέτερ Αλτμάιερ: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη ηγεσίας»

   «Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί μέχρι πριν από λίγο καιρό ότι η Σουηδία και η Φιλανδία θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ. Αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις. Στο τέλος αυτού του πολέμου μπορεί να σχηματιστεί μια συμμαχία ανάμεσα στην Κίνα Την Ρωσία και την Ινδία. Γι' αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε την Ευρώπη» τόνισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλμάιερ. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να δαπανηθούν τεράστια ποσά για την ενίσχυση των επιχειρήσεων προκειμένου να βρεθούν να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Και ασφαλώς θα πρέπει να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες όπως κάνει αυτή τη στιγμή η Αμερική» πρόσθεσε ακόμη. Αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη ηγεσίας στην Ευρώπη. «Αυτόν τον ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει μια χώρα μόνη της σημείωσε».