Φεύγουν οι τράπεζες από την Καταλονία, στρατιωτικές ενισχύσεις στέλνει ο Rajoy

Φεύγουν οι τράπεζες από την Καταλονία, στρατιωτικές ενισχύσεις στέλνει ο Rajoy

Kύμα φυγής από την Καταλονία, το οποίο θυμίζει... Brexit, παρατηρείται ανάμεσα σε τράπεζες και επιχειρήσεις άλλων κλάδων, εξαιτίας των εξελίξεων που αφορούν σε ενδεχόμενη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Την ίδια ώρα, ο Rajoy δέχεται πιέσεις να εφαρμόσει το άρθρο 155 του συντάγματος που προβλέπει την κατάλυση της αυτονομίας και την κήρυξη ουσιαστικά της Καταλονίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Όπως μεταδίδει η El Mundo, η CaixaBank αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της στη Μαγιόρκα και η Banco Sabadell (η πέμπτη μεγαλύτερη της χώρας) στο Alicante.

«Πρόκειται για μια απόφαση τεχνικής και όχι πολιτικής φύσης που έχει ως στόχο να προστατευθούν οι πελάτες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της διοίκησης.

Σε σχετική ενημέρωση έχει προβεί ο όμιλος παροχής τηλεπικοινωνιών και Internet, Eurona, που «μετακομίζει» από τη Βαρκελώνη στην Μαδρίτη, καθώς και η Oryzon Genomics.

Νωρίτερα, η σχετική φημολογία εκτίναξε την τιμή των μετοχών των εν λόγω εταιρειών στο χρηματιστήριο. Για του λόγου το αληθές, η μετοχή της Banco Sabadell ενισχύεται ήδη κατά περίπου 3,5% (αν και είχε ανοίξει με απώλειες της συνεδρίαση), ενώ η αντίστοιχη της Eurona καταγράφει κέρδη της τάξης του 8%.

«Την ώρα που ο Puigdemont και ο Junqueras συνεχίζουν να ζουν στον κόσμο του κατακερματισμού της καταλανικής κοινωνίας, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας εγκαταλείπουν την Καταλονία», σχολίασε στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος των Ciudadanos, Albert Rivera.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας να ζητήσει τη σύγκλιση της τοπικής βουλής, ώστε να συζητηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις των κινήσεων της κυβέρνησης μετά το δημοψήφισμα. 

Αυξάνει το κόστος δανεισμού

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε ότι μια ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα αποτελούσε «κακό προηγούμενο για όλη την Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή, οι προσφορές των επενδυτών στη σημερινή δημοπρασία ισπανικών ομολόγων ήταν υπερδιπλάσιες από το δημοπρατηθέν ποσό για κάθε μία από τις τρεις εκδόσεις, αν και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων αυξήθηκαν, κάτι που έδειξε νευρικότητα εν όψει της αναμενόμενης κήρυξης ανεξαρτησίας τη Δευτέρα μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε σήμερα, μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες ανόδου. 

Νωρίτερα, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας αυξανόταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο πριν τη δημοπρασία, η οποία πήρε τη μορφή διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ισπανικά στοιχεία ενεργητικού, στο φόντο των νέων εξελίξεων. Η Ισπανία προτίθεται να διαθέσει με δημοπρασία ομόλογα ύψους έως 5,25 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων ένα νέο πενταετές ομόλογο, ένα ομόλογο με ρήτρα πληθωρισμού που λήγει το 2024 και ένα ομόλογο που λήγει το 2029.

«Περιμένω ότι τα αποτελέσματα της δημοπρασίας θα είναι αδύναμα, δεδομένης της σύγκρουσης για την Καταλονία», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της DZ Bank, Sebastian Felechner, προσθέτοντας: «Οι ανησυχίες για την Καταλονία είναι πιθανόν να βρεθούν στο επίκεντρο».

Σημειώνεται ότι οίκος αξιολόγησης S&P έθεσε αργά χθες υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση το αξιόχρεο της Καταλονίας, λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής σύγκρουσης. Το μακροχρόνιο αξιόχρεο της Καταλονίας είναι Β+, τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης.

«Αν και η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η καταλανική ανεξαρτησία (ακόμη και αν κηρυχθεί μονομερώς) δεν θα συμβεί, υποψιαζόμαστε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε ακόμη χειρότερα πριν βελτιωθούν και βάζουμε στόχο την επάνοδο του spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων (τη διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά) πάνω από τις 140 μονάδες βάσης (1,4 ποσοστιαίες μονάδες)», ανέφεραν αναλυτές της ING σε σημείωμά τους. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,46%, σε ευθυγράμμιση με τις αποδόσεις των περισσότερων άλλων ομολόγων της ευρωζώνης.

 

Σκληρή γραμμή από τη Μαδρίτη, που στέλνει ενισχύσεις

Από την πλευρά της, η Μαδρίτη συνεχίζει τη σκληρή γραμμή απέναντι στη Βαρκελώνη. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο Mariano Rajoy στο νέο κάλεσμα του Carles Puigdemont για διάλογο -«εάν ο κ. Puigdemont επιθυμεί διάλογο, οφείλει πρώτα να επιστρέψει στην οδό της νομιμότητας, τον οποίο δεν έπρεπε ποτέ να εγκαταλείψει», δήλωσε αργά χθες βράδυ.

Ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα τον καταλανό ηγέτη να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία «για να αποφύγει μεγαλύτερα κακά».

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Rajoy δήλωσε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλυτερα κακά», δήλωσε ο Rajoy χωρίς να επεκταθεί.

Μάλιστα, άλλα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Jose Maria Aznar, καλούν τον Rajoy να μην χρονοτριβεί άλλο και να προχωρήσει στην εφαρμογή του περιβόητου Άρθρου 155 του συντάγματος, που προβλέπει την κατάλυση της αυτονομίας και την κήρυξη ουσιαστικά της Καταλονίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση στέλνει ενισχύσεις, με είκοσι μεταγωγικά οχήματα της 41ης μονάδας υλικοτεχνικής υποστήριξης στις μονάδες του στρατού, της αστυνομίας και της εθνοφυλακής που βρίσκονται ήδη στην Καταλονία. Η μονάδα αυτή έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε επιχειρήσεις στον Λίβανο, το Ιράκ, το Κόσοβο, στη Βοσνία και το Αφγανιστάν.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως απάντηση στην απομάκρυνση 150 μελών της Εθνοφυλακής που διέμεναν σε ξενοδοχείο της παραλιακής πόλης Καλέγια, ύστερα από διαδήλωση που πραγματοποίησαν κάτοικοι, ενάντια στη χρήση αστυνομικής βίας την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Ο δήμαρχος της πόλης, μάλιστα, ανέφερε ενώπιον 500 διαδηλωτών ότι δεν θέλουμε τα ξενοδοχεία μας να μετατραπούν σε στρατώνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Wikimedia Commons