Σε εξέλιξη είναι, από τα ξημερώματα, ευρεία επιχείρηση διάσωσης τυχόν αγνοούμενων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Φολέγανδρου, μετά τη βύθιση πλαστικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός ανθρώπων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού Σώματος Αντιπλοιάρχου Νίκου Κοκκάλα, έως τώρα έχουν διασωθεί 12 μετανάστες (επτά άνδρες, τέσσερις έφηβοι και μια γυναίκα) οι οποίοι περισυνελέγησαν από σκάφος του λιμενικού σώματος και βρίσκονταν σε μικρή βοηθητική λέμβο, ενώ έχει εντοπιστεί και μία σορός άνδρα η οποία μεταφέρθηκε στη Σαντορίνη.
Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο πλαστικό σκάφος που επέβαιναν τουλάχιστον 32 άτομα, παρουσίασε μηχανική βλάβη εισροή υδάτων και βυθίστηκε. Σημειώνεται ότι μόνο δύο (02) εκ των δώδεκα (12) διασωθέντων έφεραν σωσίβιο, ενώ το σκάφος τους δεν φαίνεται να διέθετε σωστικό εξοπλισμό. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος τόνισε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος είχε ξεκινήσει πιθανότατα από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία, σημειώνοντας πως στη θαλάσσια περιοχή τα βάθη είναι πολύ μεγάλα. Τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και θέλουμε είπε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθούν αγνοούμενοι.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «πρόκειται για ένα περιστατικό που μας θλίβει μας συγκλονίζει και μας εξοργίζει καθώς όπως έχουμε τονίσει από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όσο τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα δρουν ανεξέλεγκτα στα παράλια της Τουρκίας και βάζουν ανθρώπους και ιδιαίτερα παιδιά σε ακατάλληλα σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα και χωρίς κανένα σωστικό εξοπλισμό, θα έχουμε τέτοια τραγικά γεγονότα. Το έχουμε τονίσει και σε διεθνή φόρα και σε διεθνείς οργανισμούς, παρά τις φωνές αποπροσανατολισμού που υπάρχουν από την πραγματική ρίζα του προβλήματος. Τα στελέχη του λιμενικού σώματος θα συνεχίσουν να κάνουν σήμερα όπως και τις προηγούμενες φορές αλλά και στο μέλλον αυτό που κάνουν άριστα, να σώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα» τόνισε.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση
Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται από ένα πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού και τρία πλωτά, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα της πολεμικής αεροπορίας, αεροσκάφος c-130, πέντε παραπλέοντα πλοία και ιδιωτικά σκάφη.