Ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για «φτωχά» Χριστούγεννα για την Ελλάδα και τονίζει πως ο Αλ. Τσίπρας αποχαιρετά το 2015 όχι με ευχές, αλλά με ένα νέο γύρο λιτότητας.
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» η «Tagesspiegel», πολλοί Έλληνες βλέπουν των Έλληνα πρωθυπουργό ως προδότη μιας και είχε υποσχεθεί να βάλει ένα τέρμα στην πολιτική λιτότητας αλλά τελικά υποχρεώνεται να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες περισσότερο από ποτέ.
Χαρακτηρίστηκα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως «για την Ελλάδα ολοκληρώνεται μία ακραία χρονιά. Όπως θα ταίριαζε στους προηγούμενους μήνες οι οποίοι περιελάμβαναν εκλογές, νέες εκλογές, δημοψήφισμα, διαπραγματεύσεις, νυχτερινές συνεδριάσεις της Βουλής, ύβρεις, διαδηλώσεις και τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος, ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μας αποχαιρετά για τα Χριστούγεννα όχι με ευχές, αλλά με έναν ακόμη γύρο λιτότητας».
Η «Frankfurter Allegmeine Zeitung», από την πλευρά της, θεωρεί πως ο Αλ. Τσίπρας και το ΔΝΤ έχουν έρθει σε ρήξη. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας τονίζει πως «στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχε βρει μέχρι σήμερα έναν σύμμαχο στην απαίτησή του για κούρεμα χρέους» αλλά οι τελευταίες δηλώσεις του αφήνουν να εννοηθεί ότι έχει προκληθεί «βαθιά ρήξη». Και εξηγεί πως «η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για την επόμενη δόση, περιλαμβανομένων νέων μεταρρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό σύστημα, ώστε να μην προκληθούν νέα ελλείμματα. Για τον σκοπό αυτό, ο Τσίπρας θέλει να αυξήσεις τις εισφορές. Ιδιαίτερα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θεωρούν ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και επιμένουν σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων».
Τέλος, η «Suddeutsche Zeitung» πιστεύει πως η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στο θέμα του προσφυγικού και απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. για πιο επιεική μεταχείριση στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα πως «στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η λύση του προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά όχι στις ακτές της, η ΕΕ υπόσχεται στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ ή ακόμα και κατάργηση της βίζας. Αντιθέτως, η Ελλάδα, που υποφέρει από την κρίση, βρίσκεται ενώπιον αποκλεισμού από τη συνθήκη Σέγκεν γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση».