Για σημεία που δείχνουν ότι έχουμε μπει σε πραγματικές οικονομικές διαστάσεις, σε μία άλλη εποχή με πραγματική εικόνα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.
Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 15 Μαΐου 2017, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τονίζοντας:
«Είναι σημεία που μας δείχνουν ότι έχουμε μπει σε πραγματικές οικονομικές διαστάσεις, σε μία άλλη εποχή. Δεν είναι ένα εικονικό success story. Είναι μια πραγματική εικόνα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
Κληθείς να σχολιάσει το ταξίδι του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «και το ταξίδι αυτό του Πρωθυπουργού εντάσσεται σε μια τιτάνια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να περάσουμε – και περνούμε- στο σκέλος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το ταξίδι αυτό, δηλαδή θα βοηθήσει στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας για ανάκαμψη, μπαίνοντας στην περίοδο της ανάπτυξης με τον τρόπο που εμείς θέλουμε, έτσι ώστε να επουλώσουμε με τα αποτελέσματα της ανάπτυξης τις κοινωνικές πληγές, που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια».
Παράλληλα, υπενθύμισε σε συνέχεια και του «Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών» από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι «το 2017 είναι Έτος πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και περιμένουμε θετικά αποτελέσματα και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».
Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επικαλούμενος δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε πως «χθες υπήρξε η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, ότι η Τουρκία θέλει να συνεχίσει την καλή σχέση και να προχωρήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε και η αντίστοιχη δήλωση του Τούρκου Υπουργού, υπεύθυνου για τα ευρωπαϊκά [θέματα] στις Βρυξέλλες. Διαπιστώνω έναν προβληματισμό στην Τουρκία και δεν νομίζω ότι τόσο πολύ μπορούν να περάσουν στην πράξη τα επιθετικά σενάρια για εσωτερικούς λόγους στην Τουρκία».
Αναφορικά με το ίδιο ερώτημα, πρόσθεσε επίσης ότι «η ρητορική είναι ένα άλλο πράγμα. Σε κάθε περίπτωση το απαντάμε, δεν μένει αναπάντητο τίποτα από την πολιτική ηγεσία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε την [ευρωπαϊκή] πορεία της Τουρκίας. Ωστόσο πρέπει να ικανοποιηθούν βασικά οι διεθνείς κανόνες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο υπάρχει, οι κανόνες της Δημοκρατίας. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι η προσέγγιση με την ΕΕ».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι «στο επόμενο ΕΣΕΠ, μιας και μιλήσαμε για την Τουρκία, θα εξετάσουμε τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης» και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό, γιατί πέρα από την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, χαράσσεται και μία εθνική στρατηγική, πράγμα που εκφράστηκε χθες ως προς τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής . Υπήρξε η συμφωνία και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς ισχυροποιεί τη χώρα μας. Πιστεύω ότι και στο επόμενο ΕΣΕΠ που θα γίνει για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα έχουμε την ίδια προσέγγιση. Συνολικά, είναι θετικό για τη χώρα μας ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής – μολονότι μπορεί να υπάρχουν εσωτερικές διαφοροποιήσεις – έχει πλέον διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για όλα αυτά που συζητάμε, η οποία πολλαπλασιάζει τη δύναμη της χώρας μας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Sooc