Γ. Αμανατίδης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Γ. Αμανατίδης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, αναβαθμίζεται στον μοναδικό, ίσως, παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν πολιτικό άσυλο, επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης: «Θα τηρηθούν αυτά που προβλέπουν η ελληνική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Αμανατίδης πρόσθεσε: «Ωστόσο, η βαρύτητα των αδικημάτων στα οποία ζητείται η έκδοσή τους είναι μεγάλη και νομίζω ότι έτσι θα υπάρξει μια πιο γρήγορη διαδικασία».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα εκδώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που επέβαιναν στο ελικόπτερο ακόμα και αν κινδυνέψουν να καταδικαστούν σε θάνατο, ο κ. Αμανατίδης είπε: «Γνωρίζετε το άρθρο 3 για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση θα εξεταστούν και αρμόδια είναι τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, σε σχέση με τη χώρα μας γίνονται και οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι αναμένεται να εκδηλωθεί από τους υπουργούς η σταθερή στήριξη της αξίας της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα και η προάσπιση ενός κράτους δικαίου και υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, τερματισμός της βίας και αποκατάσταση της ομαλότητας.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο πρώτος που μίλησε για υπεράσπιση της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης στη γειτονική χώρα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό και κατέληξε: «Το παρακολουθούμε με ηρεμία, με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση και με τη συμφωνία η οποία άπτεται και της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ