Γ. Αμανατίδης: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Γ. Αμανατίδης: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Την ικανότητα και την πολιτική βούληση της Ελλάδας να έχει ενεργό ρόλο στη Μεσόγειο κατέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, στο 2ο Περιφερειακό Forum της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ), με θέμα: «Η Μεσόγειος σε δράση: Νεολαία για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη», το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Βαρκελώνη, υπό την αιγίδα της ΕΕ και της Ιορδανίας.
 
Ο κ. Αμανατίδης στην παρέμβασή του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες  για την προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού των χωρών της περιοχής μας με επίκεντρο τη Μεσόγειο τόσο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι η χώρα μας καταβάλει με συνέχεια και συνέπεια προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των επτά μεσογειακών κρατών - μελών της ΕΕ, που συγκάλεσε ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μίλησε επίσης για τη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που πραγματοποιήθηκε τον ίδιο μήνα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών πέντε κρατών μελών της ΕΕ και πέντε αραβικών χωρών και στόχο  αφενός την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο καθώς και τη δημιουργία  κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή,- συγκρούσεις, η τρομοκρατία, η ριζοσπαστικοποίηση και η προσφυγική κρίση- και αφετέρου την ανάπτυξη συνεργειών σε πολλούς τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού και στοχευμένα  προγράμματα για ομάδες νέων που είναι οι κατεξοχήν ευάλωτες στο κήρυγμα μίσους και εξτρεμισμού.
 
«Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις πιο πιεστικές ανάγκες του προγράμματος δράσης στην Ευρωμεσογειακή περιοχή, σύμφωνα με τις Υπουργικές Δηλώσεις της ΕγΜ και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει, την κύρια θεματική του 2ου Περιφερειακού Forum της ΕγΜ, που είναι αφιερωμένη σε ευκαιρίες για τη νεολαία».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε τη σημασία που έχει το τρίπτυχο απασχόληση-ανάπτυξη-σταθερότητα ιδιαίτερα σήμερα που η ανεργία- κυρίως των νέων- παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην ΕΕ σημειώνοντας ότι  η ανάπτυξη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα. Εστιάζοντας στις ανάγκες των νέων τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό «οι πολιτικές και τα προγράμματα της ΕγΜ για τη νεολαία στη λεκάνη της Μεσογείου να συμβάλλουν στην προώθηση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους, ιδίως στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης, έχοντας κατά νου ένα μακροπρόθεσμο όραμα».
 
«Η Ελλάδα, όπως είπε «συμμερίζεται την άποψη ότι είναι επείγον να αναπτυχθούν κοινές ικανότητες, προκειμένου να μεταδοθεί το μήνυμα της συνεργασίας και της ειρήνης, και να εργαστούμε για συγκεκριμένες εναλλακτικές δράσεις που να αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης των νέων, και να στοχεύουν στη μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα, καθώς «το χαμηλό επίπεδο της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρωμεσογειακή περιοχή επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικο-οικονομικές ευκαιρίες και προοπτικές». Επιπλέον,  πρόσθεσε ο υφυπουργός,  αποδίδοντας την αρμόζουσα προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή, μπορούμε «να εμποδίσουμε το κήρυγμα μίσους και εξτρεμισμού να δηλητηριάσει τον νου των νέων μας.

Ο διαπολιτισμικός και ο διαθρησκειακός διάλογος μπορούν να θωρακίσουν τις κοινωνίες μας από ανάλογες συνέπειες»  είπε εκφράζοντας την ικανοποίησή του που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του φόρουμ και τονίζοντας ότι  η Ελλάδα αποτελεί φυσική γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό έκανε  αναφορά  στην πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά να συγκαλέσει στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2015, διεθνή Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή και στην  ίδρυση  του «Κέντρου για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή».
 
Ο κ. Αμανατίδης εξήρε επίσης τη σημερινή ευκαιρία  του φόρουμ της ΕγΜ ως εξαιρετική για την επιτάχυνση του προγράμματος δράσης εντός της ευρωμεσογειακής περιοχής, σε ό,τι αφορά στην προώθηση της καινοτομίας, της συνδεσιμότητας και έξυπνων λύσεων, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς της επιχειρηματικότητας μεταξύ των νέων, η δημιουργία θέσεων εργασίας, και να δημιουργηθεί ένα θετικό και βιώσιμο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την περιφερειακή ολοκλήρωση.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση, σήμερα, του οδικού χάρτη της ΕγΜ, ο οποίος ανοίγει το δρόμο για την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης και θα συμβάλει, όπως είπε,  σίγουρα στην ενίσχυση του ρόλου της ΕγΜ προς την κατεύθυνση μίας ενισχυμένης περιφερειακής ολοκλήρωσης και συνεργασίας στη Μεσόγειο.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ