Γ. Αμανατίδης: Μονομερή μέτρα και το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελούν λύση στο προσφυγικό

Γ. Αμανατίδης: Μονομερή μέτρα και το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελούν λύση στο προσφυγικό

Την υποψηφιότητα της Ελλάδας για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2019-2021, με στόχο την ενεργό συμβολή και την περαιτέρω προαγωγή του έργου του, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Μιλώντας στην 31η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως αν η Ελλάδα εκλεγεί -για πρώτη φορά-, θα συνεχίσει να εργάζεται με πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου με όλα τα σχετικά όργανα του ΟΗΕ και τα κράτη-μέλη, πεπεισμένη για την προστιθέμενη αξία μίας προσέγγισης βασισμένης στη συναίνεση.

Σκιαγραφώντας τις προτεραιότητες της Ελλάδας, τόνισε πως η χώρα στηρίζει την πολιτική της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη φιλοσοφία της συνέργειας και της συνεργασίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα των κρατών-μελών του ΟΗΕ να εκπληρώνουν, έγκαιρα και αποτελεσματικά, τις υποχρεώσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προσέγγιση που βασίζεται στην «οικοδόμηση γεφυρών» είναι περισσότερο ρεαλιστική και ευνοεί την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, χαρακτηρίζοντας τες ανησυχητικές και υπογράμμισε ότι η λήψη μονομερών μέτρων και το κλείσιμο των συνόρων αφενός δεν δύνανται να αποτελέσουν βιώσιμη λύση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και αφετέρου μπορούν να οδηγήσουν σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση.

Επιπλέον, ανέδειξε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να διασώσει αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και να τους υποδεχθεί με ανθρωπιά στα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με τη βοήθεια και την κινητοποίηση και του τοπικού πληθυσμού. Ειδική μνεία έκανε στις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, λέγοντας πως μέχρι σήμερα έχει περισυλλέξει περίπου 150.000 άτομα.

Ο κ. Αμανατίδης επισήμανε, επίσης, πως παρά τους σοβαρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς των τελευταίων έξι ετών, η Ελλάδα κατευθύνει όλες της τις προσπάθειες στο να ανταποκριθεί επαρκώς στο ζήτημα και υπογράμμισε πως πρωταρχικός στόχος και κορυφαία προτεραιότητα της χώρας μας θα εξακολουθεί να είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όσων βρίσκονται σε ανάγκη, ειδικά των ευάλωτων ατόμων και ομάδων, π.χ. ασυνόδευτα παιδιά, έγκυες γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το θεμέλιο επί του οποίου η ανθρωπότητα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για όλους τους ανθρώπους, σε κάθε γωνιά της γης» σημείωσε σε αυτό το πνεύμα και τόνισε την ανάγκη να μπει, επειγόντως, τέλος στη σύγκρουση στη Συρία προκειμένου να μετριασθεί η εισροή των προσφύγων και οι τραγικές της συνέπειες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες με στόχο να τερματιστεί η αιματοχυσία και να προωθηθεί μία βιώσιμη πολιτική λύση στη σύγκρουση.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Αμανατίδης επανέλαβε την πλήρη δέσμευσή της χώρας στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να εργάζεται στενά για το σκοπό αυτό με όλους τους μηχανισμούς προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τα παρεμφερή όργανα των Συνθηκών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ