Γ. Δραγασάκης: Ενδεχόμενο δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές εντός του 2017

Γ. Δραγασάκης: Ενδεχόμενο δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές εντός του 2017

Για το ενδεχόμενου δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές εντός του 2017 μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Σημείωσε ότι η έξοδος στις αγορές δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το μέσο για να πετύχουμε το μεγάλο στόχο που είναι ο τερματισμός της επιτροπείας.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της αναπτυξιακής Τράπεζας τονίζοντας ότι "ήταν ένας στόχος που επιδιώκαμε από το 2015 και η τράπεζα αυτή θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις, την απασχόληση και συνολικά την ανάπτυξη".

"Η ανυπαρξία αναπτυξιακής Τράπεζας όλα αυτά τα χρόνια από την Ελλάδα συνιστούσε μια μεγάλη έλλειψη" τόνισε.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ζητήσουμε να ξεκαθαριστεί από τους εταίρους μας πώς θα στηριχθεί πρακτικά η αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, προσθέτοντας ότι υπάρχει δέσμευση εκ μέρους τους για την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ, τα λεγόμενα SNP. "Μέρος των επιστροφών αυτών θα πρέπει να δωθούν για την ενίσχυση της αναπτυξιακής Τράπεζας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας" είπε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Klaus Regling για τη στάση ορισμένων Ελλήνων υπουργών είπε χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι δουλειά του κ. Regling να αξιολογεί υπουργούς".

Τόνισε ότι στη μετάβαση προς το νέο παραγωγικό μοντέλο χρειαζόμαστε και ξένες επενδύσεις αλλά και τόνωση της εγχώριας επενδυτικής δραστηριότητας.

Επισήμανε ότι υπάρχουν τομείς και πεδία που μπορεί να υπάρξει συναίνεση με την αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι θα υπάρξει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης της αναπτυξιακής Τράπεζας και ότι θα πρέπει η αντιπολίτευση να συμβάλλει στη δημιουργία συναίνεσης χωρίς να ακυρώνει τις θέσεις της. Σημείωσε ότι η καταστροφολογία της αντιπολίτευσης διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα στην οικονομία και διερωτήθηκε αν μπορεί για παράδειγμα η αντιπολίτευση να αμφισβητήσει ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2017 υπήρξε ισχυρή αύξηση της απασχόλησης ή ότι αυξήθηκε το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.

Ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις μίλησε για γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες του ελληνικού κράτους, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ελληνικό. "Δεν δημιούργησε τα προβλήματα με το θέμα της δασικής έκτασης η κυβέρνηση αλλά το ελληνικό δημόσιο, η ελληνική γραφειοκρατία. Η κυβέρνηση ήθελε να προχωρήσει γρήγορα το έργο" είπε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα capital contols θα χαλαρώσουν και άλλο και είπε ότι η εξάλειψή τους είναι συνάρτηση του κλίματος εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείς για το θέμα των συμβασιούχων στους δήμους είπε ότι "όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί το παλιό που τελειώνει, πρόκειται για προβλήματα και αντιφάσεις που δημιουργούνται στη μετάβαση από το παλιό σε ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης των προβλημάτων και πρόσθεσε ότι σήμερα οι συμβασιούχοι έχουν περιοριστεί σε μερικές χιλιάδες. "Η κυβέρνηση θα προκηρύξει μόνιμες θέσεις ώστε να οδηγηθούμε στη λύση του προβλήματος" τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc