«Όραμα δικό μας, και πιστεύω και όλων των προοδευτικών κατοίκων της περιοχής, είναι να κάνουμε την Θράκη θετικό διεθνές πρότυπο ειρηνικής και δημοκρατικής συνύπαρξης πληθυσμών, κατοίκων, ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύω.
Αυτό σήμερα σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο είναι ένα ζητούμενο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο «Ράδιο παρατηρητής» 94FM της Θράκης, στην Κομοτηνή. «Θέλουμε να δείξουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν, αν δεν υπάρχουν εξωτερικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις, να συνυπάρξουν ειρηνικά, να δημιουργούν ειρηνικά», πρόσθεσε.
Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι στο αναπτυξιακό συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που έγινε στην Κομοτηνή παρουσία του πρωθυπουργού, χτίστηκε μια συνεργασία εμπιστοσύνης που θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Για τη συγκεκριμένη περιφέρεια επισήμανε ότι βρίσκεται σε στάδιο μετάβασης και μετασχηματισμού, άρα συνυπάρχουν τα προβλήματα με τις προοπτικές και αυτό προσδίδει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο σχεδιασμό του μέλλοντος του τόπου.
Σχολίασε ότι προηγήθηκαν του συνεδρίου επισκέψεις κλιμακίων, τα οποία κατέγραψαν τα προβλήματα και από αυτά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα για όλους τους νομούς και για όλες τις περιοχές.
Για την καταστροφή στη Σαμοθράκη γνωστοποίησε ότι θα την επισκεφθεί ο ίδιος σήμερα, προκειμένου να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς, ενώ έκανε λόγο για ρεκόρ στην ταχύτητα έκδοσης υπουργικής απόφασης που εκδίδεται έπειτα από θεομηνίες. Συγκεκριμένα είπε ότι συνήθως απαιτείται χρονικό διάστημα έξι έως εννέα μηνών, ωστόσο η εν λόγω απόφαση για τη Σαμοθράκη βγήκε σε λίγες μέρες.
Απαντώντας σε ερώτηση για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των έργων, τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επίσκεψης του περιφερειάρχη και των δημάρχων στην Αθήνα και γνωστοποίησε ότι θα υπάρχει διάλογος με όλες τις περιφέρειες, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει μια υπηρεσία που θα έχει και τη διοικητική επάρκεια, και θα γνωρίζει τα προγράμματα των περιφερειών, τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί προς υλοποίηση και το σημείο όπου βρίσκεται η πορεία κάθε μέτρου. Κάλεσε, άλλωστε, τους φορείς της περιφέρειας να ενημερώνουν τους αρμόδιους αν υπάρχουν προβλήματα.
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σημείωσε ότι "υπάρχουν επιχειρήσεις σοβαρές και μεγάλες, που έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό και οι οποίες επίσης έχουν και επενδυτικά σχέδια. Από αυτή την άποψη, δηλαδή πέρα από έργα υποδομών και άλλα, πρέπει να δούμε και πώς δημιουργείται απασχόληση στην περιοχή, ούτως ώστε και άνεργοι να βρουν δουλειά και να προσελκυστεί εδώ εξειδικευμένο προσωπικό". Εκτίμησε, άλλωστε, ότι το παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα και ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρέπει να έχει έναν πυρήνα βιομηχανίας, μεταποίησης και πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και προώθησης του τουριστικού προϊόντος. Όλα αυτά, όπως υπογράμμισε, επιδιώκεται να συνδεθούν με τα χαρακτηριστικά του τόπου ως ενεργειακού και διαμετακομιστικού κόμβου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία SOOC