«Όλα δείχνουν ότι ο στόχος για βασικές αλλαγές στην εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού επετεύχθη» δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Όπως σημειώνει στη δήλωσή του, «έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί συμφώνησαν να υπάρξουν βελτιώσεις σε ουσιαστικά θέματα της ρύθμισης. Ειδικότερα, αυτά είναι η ένταξη των χρεών του 2017, είναι κομβικής σημασίας για χιλιάδες επιχειρήσεις που ήθελαν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό και που μέχρι τώρα δεν τα είχαν καταφέρει. Και η μείωση των δικαιολογητικών, όμως, όπως και η αιτιολόγηση της απόρριψης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα πολλών αιτήσεων για υπαγωγή, θεωρώ ότι μπορούν να συμβάλουν έτσι ώστε να εξελιχθεί σε μία ρύθμιση που θα δώσει πραγματικά ελπίδα και προοπτικές σε πολλές περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που έχουν υπαχθεί έως τώρα και όπως γνωρίζουν όλοι, είναι ελάχιστες».
Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τον ίδιο, δικαιώνει τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, καθώς είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη για άμεσες αλλαγές στον εξωδικαστικό.
«Είναι ώρα, πλέον, να τροποποιηθούν και άλλες αστοχίες του παρελθόντος, όπως η υπέρμετρη φορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Θέλω να πιστεύω ότι το οικονομικό επιτελείο, αλλά και οι δανειστές έχουν πεισθεί ότι χωρίς ενισχυμένη επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η ελληνική οικονομία. Εκεί πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Στη στήριξη των επιχειρήσεών μας και ειδικά των μικρομεσαίων, αφού αυτές είναι που θα αποτελέσουν τον οδηγό για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη» καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Βασίλης Κορκίδης
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, με μήνυμά του στο twitter, για την επιτυχία βελτίωσης του εξωδικαστικού σε πολλά σημεία «με τα σημαντικότερα να ειναι: μείωση δικαιολογητικών, ένταξη χρεών 2017, ένταξη και χρεών εταίρων προς Δημόσιο, αιτιολόγηση απόρριψης από τράπεζα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ