«Το μειονέκτημά μου είναι ότι εμπιστεύτηκα ανθρώπους. Όπως την λογίστρια μου, αλλά και κάποιους ανθρώπους που με πρόδωσαν και έριξαν το κόμμα στο 3%... Που να ξέρω ότι η λογίστρια του κόμματος, η καθ' όλα ειδική θα άφηνε όλα αυτά τα κενά... Είμαι καταπροσβεβλημένος, καταστεναχωρημένος, γιατί δεν ήθελα να αφήσω καμία σκιά στα εγγόνια μου». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης προσπάθησε να απαντήσει στους δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που τον δίκαζαν σχετικά με την υπόθεση του πόθεν έσχες του στις δυο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που αντιμετώπιζε:
- ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες την τριετία 2010-2012 (η αρχική δίωξη ήταν κακούργημα) και
- συμμετοχή στις offshore εταιρίες Catalina Ltd και Homeric TCI (με νόμο του 2010 απαγορεύεται συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρίες).
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 10.000 σχετικά με τη μη δήλωση στο πόθεν έσχες ,ενώ τον αθώωσε τον για την κατηγορία της συμμετοχής σε off-shore (Catalina και Homeric) και έκρινε ότι δεν προέκυψε πως κατείχε ακίνητο (σ.σ. σπίτι) στις Βρυξέλλες. Του αναγνωρίστηκε μάλιστα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου.
Η εμπλοκή του Γ. Καρατζαφέρη με τις off shore ήρθε μέσα από την δικογραφία των εξοπλιστικών Super Puma. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του από το 1994 έως το 1996 την επίμαχη off-shore, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Sunshine, ενώ μετά έγινε λογαριασμός trust. Η περιουσία του trust όμως δεν είχε δηλωθεί στο πόθεν έσχες, από αμέλεια, όπως υποστηρίχθηκε της λογίστριας του.
Σχετικά με το ύψος του ποσού το απέδωσε στους υψηλούς μισθούς του ευρωβουλευτή οι οποίοι έφθαναν τις 20.000 ευρώ ενώ το ποσό του 1.650.000 ευρώ, είπε πως , ήταν χρήματα που τού είχαν δώσει συνεργάτες και υποστηριχτές του ΛΑΟΣ, με την συμφωνία ότι θα τους έδινε μετοχές του Telecity, όταν θα έπαιρνε πανελλαδική άδεια.
“O κατηγορούμενος δήλωσε την Catalina. Δεν κρύφτηκε. Και τα χρήματα μπήκαν στην AlphaBank Λονδίνου. Δεν είχε πρόθεση να μη δηλώσει το περιεχόμενο της. Άλλωστε τότε, γιατί να δηλώνει την εταιρία;” είπε ο συνήγορος του Α. Βαρλάμης, ο οποίος ανέπτυξε μία σειρά νομικών επιχειρημάτων για τις off-shore και την έννοια του trust σε συνδυασμό με τους νόμους για το πόθεν έσχες.
Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας, είχε ζητήσει την ενοχή του Γ. Καρατζαφέρη και για τα δυο αδικήματα λέγοντας χαρακτηριστικά «άγνοια νόμου από βουλευτή, αρχηγό κόμματος και ευρωβουλευτή δεν νοείται».