"Είμαστε περήφανοι γιατί έπρεπε να ρυθμίσουμε 40 χρόνια στρεβλώσεων και πετύχαμε να ισορροπήσουμε το σύστημα, χωρίς ελλείμματα, με ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη με την παροχή της εθνικής σύνταξης", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γ. Κατρούγκαλος στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στον νέο ασφαλιστικό νόμο. Συμπλήρωσε, δε, ότι «οι συντάξεις είναι χαμηλές, αλλά αυτό μπορεί να πληρώσει η οικονομία».
«Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία θα είχε ολοκληρωθεί αν το ΔΝΤ δεν είχε τόσο αρνητική στάση», δήλωσε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Δεχθήκαμε μέτρα από το 2019 και μετά, παρ'' ότι διαφωνουμε, αλλά εξασφαλίσαμε τα αντίμετρα», ανέφερε και υπογράμμισε πως το ΔΝΤ έπεισε τους Ευρωπαίους για την ανάγκη μέτρων, ενώ δεν χρειάζονται.
Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και του ασφαλιστικού συστήματος είναι η υψηλή ανεργία στη χώρα μας, η οποία μπορεί να μειωθεί μόνον όταν επανέλθουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και γι'' αυτό θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε πως ορισμένα από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης διαφέρουν από τον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και απέδωσε στους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη που επέβαλλαν τις απόψεις τους, ενώ σημείωσε πως «είχαμε υπερεκτιμήσει το βαθμό λειτουργίας της Δημοκρατίας στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα προβάλει βέτο στη Διακήρυξη της Ρώμης, σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί η προσθήκη για τα εργασιακά που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι στην επιστολή του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται οι ελληνικές θέσεις και ό,τι το βέτο αποτελεί μια ακραία λύση, όταν δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Sooc