Γ. Κατρούγκαλος: Συμβιβαστήκαμε εις βάρος της μεσαίας τάξης

Γ. Κατρούγκαλος: Συμβιβαστήκαμε εις βάρος της μεσαίας τάξης

Στην υπεροφορολόγηση και την πίεση που έχει ασκηθεί από τα μέτρα στη μεσαία τάξη, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας πως η Κυβέρνηση αναγκάστηκε σε συμβιβασμό.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Αnt1, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «όποιος έχει πάνω από 2.000 ευρώ, 2.500-3.000 ευρώ σήμερα στην Ελλάδα, δεν είναι πλούσιος, όμως δεν είναι ίδια η πίεση με αυτόν που παίρνει 500 ευρώ» για να προσθέσει πως «στόχος της Κυβέρνησης ήταν όπως πχ. στο Ασφαλιστικό, να ελαφρύνει τα βάρη για το 80% του συνόλου, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί το 20%. Πήραμε μέτρα προσωρινά που πρέπει να αναστρέψουμε για το 20% σε βάρος του 80%, δεν είναι καλύτερο να είναι πιο ικανοποιημένο το 80%;», αναρωτήθηκε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Αν μειωθούν τώρα οι φορολογικοί συντελεστές, θα πληγεί το κοινωνικό κράτος, θα έχουμε λιγότερες νοσοκόμες στα νοσοκομεία, δασκάλους στα σχολεία και ούτω καθεξής», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι η χώρα αναγκάστηκε να υποκύψει σε εκβιασμούς από τους δανειστές.

«Είμαστε σε φάση που η οικονομία γυρίζει σε επίπεδο μεγεθών, αλλά ακόμη ο κόσμος δεν το βλέπει στην καθημερινότητα του. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο θα φαίνεται και στην καθημερινότητα και γι΄ αυτό είμαι αισιόδοξος», απάντησε στο σχόλιο ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως «εθνικό στόχο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, από το 2018 και μετά», λέγοντας ότι «τότε δε θα εκβιάζεται η χώρα από τους δανειστές».

Αναφορικά με το νόμο Παρασκευόπουλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης των φυλακών έπρεπε να παρθούν ειδικά μέτρα. Είπε όμως και ότι σαν σωφρονιστικό σύστημα είμαστε προσανατολισμένοι σε υψηλές ποινές. Επομένως, όποια αλλαγή πρέπει να συνδυάζει μέτρα σωφρονισμού και αλλαγή του ύψους των ποινών, προφανώς όχι για όλους», ήταν το σχόλιο του κ. Κατρούγκαλου.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα, αλλά ότι υπάρχουν ποινές φυλάκισης για όλους όπως πχ. για μη καταβολή διοδίων ή για μία ακάλυπτη επιταγή, οι οποίες πρέπει να αντικατασταθούν με διοικητικές ποινές.

Αναφερόμενος στα Paradise Papers, είπε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες φοροδιαφυγής: αυτών που έχουν λεφτά για δικηγόρους και μπορούν να κρύψουν τα λεφτά τους σε φορολογικούς παραδείσους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που κρύβουν χρήματα από την Εφορία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αντιμετωπίσουμε την πολύ υψηλή φοροδιαφυγή, αλλά και την υπόλοιπη φοροδιαφυγή, διότι κανείς δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Φωτογραφία: SOOC