Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 11:00, διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, μετά τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οκτώ άτομα.
Περίπου έξι πούλμαν θα μεταφέρουν 38 οικογένειες- σχεδόν 300 άτομα- σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κυλλήνη. Μεταφραστές και εθελοντές εξήγησαν το πρωί σε πρόσφυγες στην πύλη Ε-2 για ποιο λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν και τους μίλησαν για τις καλύτερες συνθήκες που θα έχουν στα κέντρα φιλοξενίας.
Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ισχυρή δύναμη του κεντρικού λιμεναρχείου, ενώ τη διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών παρακολουθεί ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.
Γ. Κυρίτσης: Λογικό να υπάρχουν επεισόδια σε χώρους με υπεράριθμους πρόσφυγες
Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, σημείωσε ότι η μονάδα της Κυλλήνης είναι «πολύ αξιοπρεπής» και εκτίμησε πως όσο όλο και περισσότεροι πρόσφυγες συνειδητοποιούν ότι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ανοίξουν, περισσότεροι θα δέχονται να μεταφερθούν στην Κυλλήνη ή σε άλλες οργανωμένες δομές.
Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στον Πειραιά κατά το βράδυ και μέσα στη νύχτα, με οκτώ τραυματίες, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι είναι «λογικό να υπάρχουν μικροεπεισόδια και συμπλοκές» όταν η κατάσταση είναι τεταμένη και υπάρχει υπερσυγκέντρωση κόσμου σε έναν χώρο.
Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν και θετικές πτυχές, λέγοντας ότι στον Πειραιά έχουν διοργανωθεί και συναυλίες.
Σχεδόν 25 τόνοι τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν στο Ηράκλειο
Περίπου πέντε τόνοι τροφίμων και 20 τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν για τους πρόσφυγες στο Ηράκλειο, από τον δήμο και το Δίκτυο Εθελοντών.
Συγκεκριμένα, μετά και την απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης, ο δήμος Ηρακλείου, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, η αντιδημαρχία Εθελοντισμού και οι εθελοντές, σε συνεργασία με τους φορείς και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου τέσσερις τόνους τροφίμων μακράς διάρκειας (όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, γάλα εβαπορέ, γάλα σε σκόνη, κ.α.).
Τα τρόφιμα συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Δημοτικό Παντοπωλείο, όπου καταγράφηκαν και συσκευάστηκαν, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε χώρους από όπου, μαζί με τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν και από τους άλλους δήμους της Κρήτης, θα μεταφερθούν και θα διανεμηθούν σε χώρους φιλοξενίας των προσφύγων ανά την Ελλάδα.
Όσον αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης (μπιμπερό, είδη ένδυσης και υπόδησης για μικρούς και μεγάλους κ.α.) έχουν συγκεντρωθεί- μόνο από την πόλη του Ηρακλείου- περισσότεροι από 20 τόνοι και έχουν, ήδη, καταμετρηθεί, συσκευαστεί και συγκεντρωθεί σε κατάλληλους χώρους, μέχρι να ξεκινήσει το Καραβάνι της Αλληλεγγύης με προορισμό τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων.
Σε αυτήν τη μεγάλη κινητοποίηση προσφοράς και αλληλεγγύης, την οποία ο δήμος Ηρακλείου χαρακτηρίζει «συγκλονιστική», συμμετείχαν, εκτός από τους δημότες, οι οποίοι έσπευσαν να συμβάλλουν με τον τρόπο τους, μεταξύ άλλων, σχολεία από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η Εκκλησία, οικονομικές υπηρεσίες, αθλητικές ομάδες, επιστημονικά σωματεία, σύλλογοι εργαζομένων κ.α. που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Ηρακλείου.
Κλειστό γυμναστήριο στην Κοζάνη επισκέφθηκε ο Χρ. Βερναρδάκης
Το κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, όπου φιλοξενούνται 202 Σύροι πρόσφυγες, επισκέφθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Ο κ. Βερναρδάκης ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, για τη φιλοξενία που παρέχει στους πρόσφυγες ο Δήμος τους τελευταίους δύο μήνες, επισκέφθηκε τους χώρους και το ιατρείο του σταδίου και στη συνέχεια δήλωσε: "Στην Κοζάνη συντελείται ένα σπουδαίο έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία των προσφύγων από τον Δήμο της πόλης και τους εθελοντές, σε ένα πρόβλημα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης".
Διανέμουν κουβέρτες στην Ειδομένη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Πολύτιμες για τους πρόσφυγες είναι οι κουβέρτες που μοιράζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και αποτελούν γνώριμη εικόνα στον καταυλισμό της Ειδομένης, αφού χρησιμοποιούνται είτε ως στρώματα μέσα στις σκηνές, ως σκεπάσματα, είτε, τελευταία, με τη βελτίωση του καιρού, ως σκίαστρα. Η οργάνωση εδώ και τρεις μήνες έχει διανείμει πάνω από 80.000 κουβέρτες, πολλές από τις οποίες εγκαταλείπονται βρώμικες και λασπωμένες στον καταυλισμό, δημιουργώντας μικρά ...βουναλάκια!
«Από ένα σημείο και μετά και καθώς βλέπαμε ότι πολλοί τις άφηναν πίσω επειδή τις θεωρούσαν βάρος στο ταξίδι τους, αποφασίσαμε να τις μαζεύουμε και να πλένονται εξοικονομώντας τελικά, μ'' αυτό τον τρόπο 170.000 ευρώ» ανέφερε ο υπεύθυνος προμηθειών των ΓΧΣ Μιχάλης Σαλπιγγίδης, διευκρινίζοντας ότι η οργάνωση εξοικονομεί έτσι, περίπου 5,50 ευρώ ανά κουβέρτα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ