Γ. Μουζάλας: Η προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα

Γ. Μουζάλας: Η προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα

Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει σήμερα η Guardian. Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση που ελήφθη για επιστροφή προσφύγων στη χώρα μας από τη Γερμανία και άλλες χώρες, τονίζοντας, μάλιστα, ότι αυτή η απόφαση έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ήδη πρόκειται να επαναπροωθηθούν περίπου 400 πρόσφυγες από τη Γερμανία, ενώ Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία και Νορβηγία έχουν ζητήσει να ισχύσει και για αυτές η συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε δηλώσεις του στη Guardian ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, υποστήριξε ότι οι επιστροφές θα γίνουν πολύ σύντομα. «Αναμένουμε ότι οι επιστροφές θα αρχίσουν μέσα στον επόμενο μήνα» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρόσθεσε: «Η αρχή θα γίνει με έναν συμβολικό αριθμό ως ένδειξη φιλίας (απέναντι στις χώρες της ΕΕ)». Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα έχει δεχθεί τόσο πολλούς πρόσφυγες, τόση πίεση, οπότε το να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες θα ήταν παράλογο.

Όπως επισημαίνει η Guardian, ο υπουργός δεν γνωρίζει ακόμη που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες. «Δεν γνωρίζω ακόμη που θα πάνε. Μπορεί στην Αθήνα, μπορεί στη Θήβα». Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ενταχθούν στα προγράμματα που εφαρμόζονται με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. «Ο,τι κι αν συμβεί, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και θα ανταποκριθούμε στα ευρωπαϊκά κριτήρια», διαβεβαιώνει ο κ. Μουζάλας.

Η Guardian επικαλείται επίσης ιδιωτικές συνομιλίες με αξιωματούχους που δηλώνουν ότι η αποδοχή των επιστροφών είναι μη διαπραγματεύσιμη, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ κι επιδοτείται από τις Βρυξέλλες. Σημειώνεται, δε, ότι οι επιστροφές προσφύγων δεν αφορούν πρόσφυγες που ήρθαν στην ΕΕ πριν από το Μάρτιο του 2017.

«Η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης του 2015, οπότε περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά εισήλθαν στη χώρα με προορισμό κυρίως τη Γερμανία. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Συρία» αναφέρει η Guardian. Ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε κατακόρυφα όταν η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία, πριν από 17 μήνες, τονίζει η εφημερίδα. «''Ομως, εκατοντάδες εξακολουθούν να φθάνουν κάθε εβδομάδα».

Κριτική σε Merkel

Η Guardian αναφέρεται και στην κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, τα οποία, όπως λέει, χαρακτηρίζονται «ακατάλληλα». Παράλληλα, ασκεί κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel ότι καθυστερεί την επανένωση των προσφυγικών οικογενειών. Επικαλείται, δε, δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι υπάρχουν ήδη 4.339 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί και αφορούν επανένωση οικογενειών προσφύγων. Οι εγκρίσεις αυτές αφορούν αιτήματα παροχής ασύλου που έχουν υποβληθεί κυρίως από Σύρους πρόσφυγες. Κι ενώ έχουν εγκριθεί, οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να ζουν στην Ελλάδα.

Για την αργοπορία που παρατηρείται στην επανένωση των οικογενειών προσφύγων στη Γερμανία κατηγορεί την Angela Merkel η Ulla Jelpke από το Die Linke. Μπορεί, λέει, η προεκλογική εκστρατεία της Merkel να έχει στο επίκεντρό της την οικογένεια, εντούτοις η πολιτική της "πληγώνει" τις οικογένειες, μόνο και μόνο για να κερδίσει μερικές ψήφους από το δεξιό εκλογικό σώμα.

«Το 50% των προσφύγων είναι οικονομικοί μετανάστες»

Σύμφωνα με την Guardian, το καλοκαίρι αυξήθηκαν οι εισροές προσφύγων στη χώρα. Ακόμη περισσότεροι εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια των ελληνικών νησιών με ψεύτικα διαβατήρια. «Το 50% αυτών που εισέρχονται στη χώρα είναι οικονομικοί μετανάστες» αναφέρει ο κ. Μουζάλας και όπως εκτιμά, η προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να έρχονται στη χώρα μας, αν και λιγότεροι. Ερχονται μέσω των νησιών, μέσω του Εβρου, απ΄όπου μπορούν, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας. «Για να πω ότι η κρίση τελείωσε εξαρτάται από τον πόλεμο (στη Συρία), την Τουρκία, την Ευρώπη. Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να ανησυχούμε πολύ» καταλήγει ο κ. Μουζάλας.

Φωτογραφία αρχείου SOOC