Το μήνυμα πως "100 φορές κι αν βανδαλίσουν τα μνημεία, 110 φορές θα τα φτιάξουμε πάλι" έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του υφυπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αναφορικά με τους βανδαλισμούς των εβραϊκών μνημείων.
Ο κ.Μπουτάρης κατέθεσε την πρόταση για 24ωρη φύλαξη των μνημείων, η οποία απορρίφθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης με τους αρμόδιους φορείς και αντιπροτάθηκε ενίσχυση του φωτισμού και αυξημένη επιτήρηση. "Κάνουμε έκκληση στην κοινωνία να μην υποκύψει στους βανδαλισμούς. Δηλώνουμε ότι 100 φορές κι αν βανδαλίσουν τα μνημεία, 110 φορές θα τα φτιάξουμε. Η ιστορία αυτής της πόλης και η συνείδηση της κοινωνίας δεν θα κάνει πίσω σε τέτοιου είδους αντιλήψεις" δήλωσε ο δήμαρχος.
Τη θέση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ότι τα "μνημεία δεν μπορούν να φρουρούνται, γιατί θα είναι ντροπή για την πόλη" εξέφρασε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος, Δαυίδ Σαλτιέλ. "Τα μνημεία έχουν γίνει για να μας θυμίζουν την ιστορία. Δεν μπορεί να έχουν έναν αστυνομικό δίπλα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει φωτισμός και καλύτερη διαχείριση", είπε και πρόσθεσε ο κ.Σαλτιέλ πως κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν συλλήψεις για τους βανδαλισμούς "όχι για παραδειγματισμό αλλά για να ξέρουν ότι η πόλη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι".
Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος, προέτρεψε τους πολίτες να έχουν "αυξημένη εγρήγορση για τα μνημεία, δίνοντας το μήνυμα πως αυτοί που έκαναν τους βανδαλισμούς είναι πολλοί λίγοι".
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, τόνισε πως η "πολιτική κληρονομιά της πόλης πρέπει να περιφρουρηθεί" και πρόσθεσε πως η ανάπλαση του χώρου όπου βρίσκεται το εβραϊκό νεκροταφείο εντός του ΑΠΘ "θα γίνει με τρόπο ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά στο μέλλον για ανάλογα περιστατικά βανδαλισμού".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ