«Η εκτίμηση που γίνεται για την Ελλάδα είναι πως χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson και αυτό της AstraZeneca, είναι μαθηματικά αδύνατο να χτιστεί το τείχος της ανοσίας», τόνισε ο ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ για το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, υπογράμμισε ότι οι πιθανότητες θρόμβωσης είναι απειροελάχιστες, επισημαίνοντας πως ήταν μόνο έξι περιπτώσεις (μία θανατηφόρα) σε περίπου 7 εκατομμύρια εμβολιασμών που έγιναν στην Αμερική.
«Αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ παρόμοιο με το αποτέλεσμα που είδαμε στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσίασε επιπλοκές θρόμβωσης της τάξεως: μία περίπτωση ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμών, δηλαδή ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca».
«Ήδη κάνουμε πολύ χρήσιμα εμβόλια που έχουν σοβαρές παρενέργειες μία στο εκατομμύριο», σημείωσε ο κ. Παυλάκης και έφερε ως παράδειγμα αυτό της πολιομυελίτιδας «το οποίο κάνει τρεις εγκεφαλίτιδες στο εκατομμύριο αλλά εξάλειψε την πολιομυελίτιδα σε όλο τον κόσμο».
«Αυτό που είναι το ζητούμενο είναι να σταματήσει η διασπορά του ιού πάση θυσία», είπε και σχολίασε πως «ήδη ξέρετε πως νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, μεταδίδονται πολύ ευκολότερα, κάποια ξεφεύγουν από το ανοσολογικό μας σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι τα εμβόλια σε λίγο μπορεί να μην είναι τόσο δραστικά. Προβλέπω πως έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των εμβολίων, οπότε πολλοί από εμάς θα πρέπει να κάνουμε και άλλη δόση».
«Όλοι μας συλλογικά έχουμε πολύ περισσότερο ρίσκο αν δεν εμβολιαστούμε. Θα έκανα οποιοδήποτε διαθέσιμο εμβόλιο άφοβα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα mRNA είναι τα καθαρότερα εμβόλια
Αναφερόμενος στις διαφορές στην τεχνολογία των εμβολίων επισήμανε πως «σε κάθε περίπτωση, γενικώς τα εμβόλια mRNA είναι τα καθαρότερα εμβόλια και τα πιο γρήγορης και άμεσης αντιμετώπισης της νόσου».
Ωστόσο, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τόνισε πως «εάν όλοι πούνε πως εγώ θέλω να κάνω το καλύτερο εμβόλιο και όχι το καλό δεν πάμε πουθενά».
«Η πιθανότητα θρόμβωσης, είναι απειροελάχιστη και όπως συνεχίζεται στην Ευρώπη ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα και με αυτό της Johnson & Johnson».
Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα ασυνήθιστο είδος θρόμβωσης των αγγείων, συνήθως στον εγκέφαλο, η οποία συνδυάζεται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβοπενία) και πιθανώς αιμορραγία.