H γαλλική κυβέρνηση επικαλέστηκε τις ειδικές εξουσίες που της αναγνωρίζει το γαλλικό Σύνταγμα σήμερα προκειμένου να παρακάμψει για μία ακόμη φορά την ψηφοφορία των βουλευτών και να πετύχει την έγκριση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αψηφώντας παράλληλα τους πολίτες που κατακλύζουν σήμερα τους δρόμους, για 12η φορά σε διάστημα 4 μηνών, αλλά και τους αντάρτες στους κόλπους του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επικαλέστηκε εκ νέου σήμερα την ευθύνη της κυβέρνησής του ενώπιον των βουλευτών σχετικά με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση. Πρόκειται για το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος που επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο.
Από το βήμα, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, το οποίο «αποτέλεσε αντικείμενο μιας ευρείας συνενόησης» και καταφέρθηκε εναντίον «μιας ανίερης συμμαχίας, μιας συμμαχίας των συντηρητισμών και τον οπαδών της ακινησίας» στοχοθετώντας τη Δεξιά και τους επικριτές του νομοσχεδίου στην Αριστερά.
Ο Βαλς χρησιμοποίησε το άρθρο 49.3 κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Αυτό ακριβώς έκανε και σήμερα, ώστε να αποφύγει την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα πάρει το πράσινο φως, εφόσον δεν κατατεθει πρόταση μομφής μέσα σε 24 ώρες.
Τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης, οι Ρεπουμπλικάνοι, ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να καταθέσουν τέτοια πρόταση.
Τα κόμματα της Αριστεράς, που δεν κατάφεραν παρά λίγο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά την πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσαν εκ νέου να επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν τους 58 βουλευτές που απαιτούνται. Δεν δείχνουν ωστόσο να τα καταφέρνουν.
Καταδικάζουν Σοσιαλιστές - Οι πολίτες στους δρόμους
Η απόφαση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, την οποία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ολιβιέ Φορ, καταδικάστηκε αμέσως από στελέχη των Σοσιαλιστών που δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο και τα οποία προειδοποίησαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνηση λιγότερο από έναν χρόνο από τις προεδρικές εκλογές.
«Είναι λυπηρό, ο συμβιβασμός ήταν δυνατός» δήλωσε ο Λοράν Μπομέλ, ένας από τους 30 και πλέον Σοσιαλιστές που διατείνονται ότι το νομοσχέδιο συνιστά μια προδοσία των αξιών της ίδιας της αριστεράς.
«Ο Βαλς φαίνεται ότι αρνήθηκε (οποιοδήποτε συμβιβασμό) εξαιτίας της συνήθους αδιαλλαξίας του».
Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στοχεύει στην μείωση των ποσοστών ανεργίας, καθώς δίνει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας προκειμένου να καθορίζουν μισθούς που θα προσαρμόζονται στις δυνατότητές τους και εργασιακές συνθήκες ανάλογες με τις ανάγκες της εταιρείας.
Καθώς το νομοσχέδιο επέστρεψε στην Εθνοσυνέλευση για τη δεύτερη ανάγνωση σήμερα, οι συνδικαλιστικές ενώσεις προβαίνουν σε μια τελευταία- τουλάχιστον για το καλοκαίρι- επίδειξη ισχύος προκηρύσσοντας μια νέα διαδήλωση για σήμερα, με παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, όπως εκείνα που αμαύρωσαν τις τελευταίες κινητοποιήσεις.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια διαδήλωση που, όπως αναγνώρισαν οι συνδικαλιστές, είναι η τελευταία πριν από την περίοδο των θερινών διακοπών.
Οι ταραχές που είχαν ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους τελευταίους 4 μήνες οδήγησαν σε σχεδόν 2.000 συλλήψεις και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων αστυνομικών μετά το ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους με νεαρούς.
«Πρόκειται για έναν αντιπαραγωγικό νόμο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο» δήλωσε η Μαρί Ζοσέ Κοτλικί, μέλος του συνδικάτου CGT.
«Η κυβέρνηση κάνει λάθος με το να υποτιμά το επίπεδο δυσφορίας των πολιτών γι'' αυτόν το νόμο» τόνισε η ίδια.
Ο Κριστιάν Πολ, ένας ακόμη επικριτής των κυβερνητικών χειρισμών από τους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε δηλώσεις που έκανε πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι ο πρωθυπουργός Βαλς διακινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω τους ψηφοφόρους της Αριστεράς παρακάμπτοντας τους πολεμίους του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στα μέσα του 2017.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ