Τη νομοθετική οδό επέλεξε η Γαλλία σε μια νέα προσπάθεια προστασίας των Πρακτορείων Ειδήσεων από την λογοκλοπή και την ανεξέλεγκτη χρήση, που φθάνει στη «λεηλασία» της παραγωγής τους από τους χρήστες του διαδικτύου και ιδιαίτερα από τους γιγάντιους μηχανισμούς αναζήτησης όπως η Google.
Η μάχη είναι σκληρή, γιατί ήδη οι ομάδες πίεσης, τα ισχυρά lobbying που εκπροσωπούν τους διεθνείς μηχανισμούς αναζήτησης, κατόρθωσαν ήδη να περάσουν τη γραμμή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έτσι στην πρόταση που παρουσίασε στις 14 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τον «εκμοντερνισμό των κανόνων για τα πνευματικά δικαιώματα» περιέλαβε τα δικαιώματα των εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών, παρέβλεψε όμως τα Πρακτορεία Ειδήσεων, παρότι είναι αυτά που τροφοδοτούν μίντια και διαδίκτυο με την παραγωγή τους.
Η επιλογή αυτή του προέδρου της Κομισιόν είναι δύσκολα κατανοητή από τη Γαλλική Συνομοσπονδία Πρακτορείων Ειδήσεων (FFAP) η οποία εκπροσωπεί δεκάδες πρακτορεία ειδήσεων στη γαλλική επικράτεια.
«Εμείς ως Συνομοσπονδία, απαντήσαμε τον περασμένο Μάιο σε ερωτήματα της Κομισιόν, με την ευκαιρία δημόσιας συμβουλευτικής διαβούλευσης. Η γνώμη μας όμως δεν ελήφθη υπόψη» εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Φλοράνς Φρακά, γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας.
«Γι'' αυτό και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας», προσέθεσε, «με τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί για το θέμα στο Συμβούλιο. Παράλληλα θα συνεχίσουμε το δικό μας lobbying στους ευρωβουλευτές για να εξετάσουν το θέμα».
Η Συνομοσπονδία συνεργάζεται στενά και με τον οργανισμό CEPIC (Centre of Picture Industrie) μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Βερολίνο, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα ευρωπαϊκών ενώσεων και άλλων οργανισμών για την προστασία της εικόνας, του τύπου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώπιον των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Ο οργανισμός CEPIC έχει ήδη έχει υποβάλλει από τον Νοέμβριο του 2013, καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» από την Google, με την υποστήριξη της FFAP.
Η Συνομοσπονδία χαιρετίζει επίσης τη δραστηριότητα του σοσιαλιστή γερουσιαστή Νταβίντ Ασουλίν ο οποίος κατέθεσε πρόταση νόμου με στόχο «την αναφορά της πηγής στις παραγωγές των ειδησεογραφικών πρακτορείων και την καθιέρωση ενός δικαιώματος προς όφελός των πρακτορείων».
«Πρόκειται για μια μάχη που δίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Ασουλίν. «Με την επανάσταση του διαδικτύου, έχουμε να κάνουμε με μια καταλήστευση της παραγόμενης αξίας από τα πρακτορεία. Πρόκειται για μια θεμελιώδη πρόκληση, όχι μόνο για την ειδησεογραφία, αλλά και για τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα. Στην εποχή μας, το 40% αυτών που κοιτάζουν οι χρήστες στο Facebook, είναι πολιτιστικές παραγωγές πρακτορείων. Και αυτό χωρίς την παραμικρή συνεισφορά, πράγμα που είναι άδικο» τόνισε.
Ο όρος που χρησιμοποιείται στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην πρόταση νόμου του γερουσιαστή για τα δικαιώματα των πρακτορείων είναι «droits voisins» (συγγενικά δικαιώματα). Ο εν λόγω νόμος θα προστεθεί στην νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα (LCAP) που επικυρώθηκε πρόσφατα (7 Ιουλίου) και την οποία προέβαλε ιδιαίτερα ο Φρανσουά Ολάντ.
Η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών έχει ήδη εντάξει τη νομοθεσία στην ατζέντα του Νοεμβρίου για να εξετασθεί σε Βουλή και Γερουσία πριν από το τέλος τους έτους.
Με την νομοθεσία προτείνεται μεταξύ άλλων, ένα σύστημα αυτοματοποιημένων υπηρεσιών για τον έλεγχο της αναπαραγωγής και δημοσίευσης παραγωγών των πρακτορείων ειδήσεων. Προβλέπονται παράλληλα εξουσιοδοτημένες εταιρείες με την αποκλειστική ευθύνη σύναψης συμφωνιών με φορείς εκμετάλλευσης (χρήστες, μηχανισμοί αναζήτησης στο Διαδίκτυο κ.λπ.).
Στο ερώτημα του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου κατά πόσο η Γαλλία μόνη της μπορεί να ελπίζει ότι θα πετύχει κάποια αλλαγή, ο κ. Ασουλίν αναγνώρισε ότι «κανείς στην ΕΕ δεν μπορεί να πετύχει μόνος του», θεωρεί όμως ότι «υπάρχει εξέλιξη στο θέμα».
«Πιστεύω ότι εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη στη νομοθετική προσπάθεια της Γαλλίας» προσέθεσε, «θα βοηθήσει για περαιτέρω εξέλιξη και θα βαρύνει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ελπίζουμε να δημιουργηθεί μια δυναμική ικανή να τινάξει τους φραγμούς. Πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας, παίζονται τεράστια συμφέροντα και οι πιέσεις είναι μεγάλες, όπως για παράδειγμα έχουμε διαπιστώσει τις πολύ δυνατές πιέσεις σε Γερμανία και Ισπανία από τους πρωταγωνιστές του ίντερνετ» υπογράμμισε.
Σχετικά με τη χρησιμότητα του όρου «συγγενικά δικαιώματα» για τα πρακτορεία ειδήσεων, ο Νταβίντ Ασουλίν θεωρεί ότι πρόκειται για «μια νέα πηγή εσόδων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τεράστια κέρδη, πολύτιμα για μαζικές επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη, στον ειδησεογραφικό και πολιτιστικό τομέα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ