Το κοινωνικό κλίμα στη Γαλλία εντάθηκε σήμερα με την κατάληψη από φοιτητές, που διαφωνούν με μια μεταρρύθμιση, της περίβλεπτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισιού, εντάσεις στα πανεπιστήμια και τη συνέχιση της απεργίας των σιδηροδρομικών, την οποία τα συνδικάτα θέλουν να επεκτείνουν στα παρισινά μέσα μαζικής μεταφοράς και στην ενέργεια.
Εκτός από τους αποκλεισμούς και τα προβλήματα που εξακολουθούν να πλήττουν περίπου δέκα άλλες πόλεις στη Γαλλία, το κίνημα διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια επεκτάθηκε σήμερα στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.
Σε αυτό το χωνευτήρι της ρεπουμπλικανικής ελίτ σπούδασε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την εκλογή του ο αρχηγός του κράτους βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των σιδηροδρομικών, ορισμένοι από τους οποίους τον αποδοκίμασαν σήμερα σε μια μετακίνησή του στην ανατολική Γαλλία.
Τέσσερα από περίπου 70 πανεπιστήμια παραμένουν πλήρως υπό κατάληψη και σε εννέα (από περίπου 400) άλλα παρατηρούνται προβλήματα από φοιτητές που αντιτίθενται στον νόμο ο οποίος προβλέπει αλλαγές στην πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και, όπως υποστηρίζουν, εγκαθιδρύει ουσιαστικά μια «επιλογή».
Σήμερα το διοικητικό δικαστήριο διέταξε την εκκένωση του πανεπιστημίου Πολ Βαλερί στο Μονπελιέ (νοτιοανατολική Γαλλία), που βρίσκεται σε κατάληψη από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Στο Παρίσι, η πρόσβαση στο κεντρικό κτίριο της Σχολής Πολιτικών Επιστημών απαγορεύτηκε «για λόγους ασφαλείας» από τη διεύθυνση λόγω της κατάληψης ενός τμήματος του κτιρίου. «Καταλαμβάνουμε τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών γιατί ο Μακρόν βγήκε από εδώ, και δεν θέλουμε να καταλήξουμε όπως εκείνος», υπογραμμίζουν οι φοιτητές σε μια ανακοίνωση με την οποία ζητούν την απόσυρση του νόμου για τα πανεπιστήμια.
Οι κινητοποιήσεις έπληξαν επίσης το πανεπιστήμιο της Ρουέν (βορειοδυτικά) που ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει η κύρια πανεπιστημιούπολη έως τη Δευτέρα λόγω απειλών για «επέκταση των καταλήψεων» και «αυξημένου κινδύνου να σημειωθούν έκτροπα».
Την Κυριακή ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως οι φοιτητές που κινητοποιούνται εναντίον του νόμου Βιντάλ –από το όνομα της υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης—αποτελούν συχνά «μειοψηφία» και κατήγγειλε την «απαράδεκτη» βία η οποία συχνά προκαλείται «από επαγγελματίες της αναταραχής».
Η κοινωνική κινητοποίηση εναντίον ενός άλλου σχεδίου μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, εκείνου που έχει στόχο τη δημόσια εταιρία σιδηροδρόμων (SNCF), επαναλήφθηκε εξάλλου σήμερα, την επομένη της πρώτης ανάγνωσης στην Εθνοσυνέλευση του σχεδίου νόμου, ο οποίος προβλέπει κυρίως την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος των σιδηροδρομικών για τους νεοπροσλαμβανόμενους αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Οι σιδηροδρομικοί πραγματοποιούν σήμερα την τέταρτη κυλιόμενη απεργία τους –έως και την Παρασκευή στις 07:55 (08:55 ώρα Ελλάδας)– από τις αρχές Απριλίου στη Γαλλία, με το ποσοστό των απεργών να σημειώνει πτώση.
Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι ένα τρένο υψηλής ταχύτητας (TGV) στα τρία καθώς και δύο περιφερειακά τρένα εξπρές (TER) και Transiliens (στην περιφέρεια του Παρισιού) στα πέντε κυκλοφορούν σήμερα.
Τρία στα τέσσερα τρένα που εκτελούν διεθνή δρομολόγια αναμένεται να κυκλοφορήσουν σήμερα.
Οι κινητοποιήσεις θα επεκταθούν την Πέμπτη (αύριο) στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή του Παρισιού. Προβλήματα αναμένονται σε πολλές γραμμές του περιφερειακού σιδηροδρομικού δικτύου εξπρές (RER Α και Β) έπειτα από κάλεσμα τεσσάρων συνδικάτων σε απεργία. Αντίθετα η κυκλοφορία θα διεξάγεται κανονικά στα μετρό και στα τραμ σύμφωνα με την επιχείρηση διαχείρισης των παρισινών μεταφορών (RATP).
Εξάλλου η δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να πάρει μια νέα μορφή: η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στον τομέα της ενέργειας στη Γαλλία, FNME-CGT, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να κατέβει σε απεργία έως τα τέλη Ιουνίου «για μια νέα υπηρεσία ηλεκτρισμού και αερίου», με τις δράσεις της να περιλαμβάνουν «στοχευμένες διακοπές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ