Τη στιγμή που τα μηνύματα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι ενθαρρυντικά τα «βουνά» σκουπιδιών στους ελληνικούς δρόμους πλήττουν την εικόνα της χώρας, αναφέρουν τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
«Δυσωδία μέχρι τον ουρανό» είναι ο σχετικός τίτλος άρθρου που φιλοξενεί η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung που σημειώνει μεταξύ άλλων: «(…) Η απεργία των υπαλλήλων καθαριότητας ήταν προγραμματισμένη. Διότι επί της αρχής το ζητούμενο είναι πάντα το ίδιο: δεδομένου ότι στην παρούσα φάση οι δήμοι και κοινότητες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες διαρκώς ανανεώνονται. Κατά περίπτωση οι υπάλληλοι αναγκάζονται μετά την λήξη των συμβάσεών τους και για λόγους που άπτονται του εργατικού δικαίου να διακόπτουν για ορισμένο διάστημα την εργασία τους, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη στον επόμενο γύρο προσλήψεων. Ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 700 ευρώ χωρίς εξτρά. Για ανειδίκευτους, ακόμη και αυτό το ταπεινό ποσό δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Συνήθως η ανανέωση των συμβάσεων εκβιάζεται μέσω απεργιών».
Η εφημερίδα αναφέρεται και στην απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή των απορριμμάτων για τρεις ημέρες, σχολιάζοντας ότι αυτό αναμένεται να προκαλέσει τη μήνι της ΠΟΕ-ΟΤΑ που έχει διαμηνύσει ότι η ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες είναι «αιτία πολέμου».
«Οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών», τιτλοφορείται σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού δικτύου Mitteldeutscher Rundfunk MDR που σημειώνει: «Εξαιτίας της απεργίας στην αποκομιδή απορριμμάτων συσσωρεύονται βουνά σκουπιδιών στους ελληνικούς δρόμους. Η εικόνα είναι αποκρουστική αλλά και επικίνδυνη: ο αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στον τουριστικό αυτό προορισμό».
Άλλη μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική αναφορά του γερμανικού Τύπου για τον ελληνικό τουρισμό έρχεται να προστεθεί στην πλειάδα θετικών δημοσιευμάτων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα στη Γερμανία.
Στις επιπτώσεις που έχουν οι κινητοποιήσεις στη δημόσια υγεία και τον τουρισμό αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα βυθίζεται στα σκουπίδια». Όπως σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «(…) το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ήδη για κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που φτάνουν τους έως και 39 βαθμούς Κελσίου αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου».
«(…) Η απεργία στην καθαριότητα πλήττει την ίδια ώρα τον τουρισμό και την εστίαση. Μπροστά σε καφετέριες και ταβέρνες όπου μαζεύονται βουνά σκουπιδιών δεν κάθεται πλέον κανείς ενώ σε πολλά μέρη η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Σκουπίδια συσσωρεύονται ακόμη και σε νησιά. Σε πολιτικό επίπεδο συζητείται εάν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η αποκομιδή απορριμμάτων. Ορισμένες κοινότητες αλλά και αθηναϊκές συνοικίες έχουν υιοθετήσει ήδη με επιτυχία το σύστημα και δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα».
Ωστόσο ρε άλλο άρθρο της η FAZ χαρακτηρίζει την Ελλάδα νικήτρια της φετινής τουριστικής σεζόν. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «καταναλωτές από τη Γερμανία δαπάνησαν 86 δισ. ευρώ το 2016 για διακοπές, σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων (DRV) και την εταιρεία έρευνας αγοράς GfK. Ήδη δαπανήθηκαν πριν από την έναρξη των ταξιδιών 59,8 δισ. ευρώ, για κρατήσεις ξενοδοχείων, πτήσεων και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Περίπου το μισό αυτού του ποσού, δηλαδή σχεδόν 30 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί στη δραστηριότητα των τουριστικών γραφείων, όπως η TUI και η Thomas Cook. Τα υπόλοιπα χρήματα αντιστοιχούν σε τουρίστες που προτιμούν να κάνουν ξεχωριστή κράτηση ξενοδοχείου, να τηλεφωνούν οι ίδιοι στην πανσιόν του χωριού, να χρησιμοποιούν πλατφόρμες εύρεσης δωματίου όπως το Airbnb ή να κάνουν κάμπινγκ».
Η FAZ επισημαίνει ότι «μετά από μια δύσκολη χρονιά το 2016, με τους τουρίστες όχι μόνο να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, αλλά να και να απορρίπτουν και σχεδόν ολοκληρωτικά σχετικές προσφορές των τουρ οπερέιτορ, οι δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού γενικού τουρισμού (TUI και Thomas Cook) αισιοδοξούν και πάλι. Η Ελλάδα είναι η νικήτρια της χρονιάς, η Αίγυπτος καταγράφει διπλασιασμό των κρατήσεων. (…) Η TUI, μετά το μισό της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς που διαρκεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σημειώνει αύξηση του τζίρου κατά 3% σε σχεδόν 6,4 δισ. ευρώ. Και η Thomas Cook κατέγραψε αύξηση 3%, με τον τζίρο της να ανέρχεται σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ».
Φωτογραφία Sooc