Οι αστρονόμοι βύθισαν το βλέμμα τους σε κάτι που μοιάζει με «πλανητικό μαιευτήριο» και παρατήρησαν για πρώτη φορά τη διαδικασία γέννησης ενός νέου πλανήτη, μέσα από έναν τεράστιο δίσκο πυκνών αερίων και σκόνης.
Ο εν λόγω μεγάλος νεαρός πλανήτης σχηματίζεται γύρω από το αστέρι AB Aurigae με μάζα 2,4 φορές τη μάζα του Ήλιου και βρίσκεται στον γαλαξία μας σε απόσταση 520 ετών φωτός από τη Γη, όπως δήλωσαν οι ερευνητές. Ένα έτος φωτός, είναι η απόσταση που διανύει το φως μέσα σε έναν χρόνο, και αντιστοιχεί σε 9,5 τρισ. χιλιόμετρα.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή για να εντοπίσουν μια σπειροειδή δομή μέσα σε έναν περιστεφόμενο δίσκο γύρω από το AB Aurigae που δημιουργούσε η παρουσία ενός πλανήτη. Παρατήρησαν ένα συστρεφόμενο μοτίβο αερίων και σκόνης στην σπειροειδή δομή που έδειχνε ότι ο πλανήτης βρισκόταν σε διαδικασία συμπύκνωσης.
“Χρειάζονται αρκετά εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει ένας πλανήτης στο τελικό του στάδιο, οπότε είναι δύσκολο να οριστεί με χρονική ακρίβεια η γέννηση. Ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι μάλλον καταφέραμε να δούμε έναν πλανήτη κατά τη στιγμή του σχηματισμού του”, δήλωσε ο αστρονόμος Άντονι Μποκαλέτι από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού, ο οποίος ηγείτο της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics.
Έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 4.000 πλανήτες σε τροχιά γύρω από αστέρια πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς γεννιούνται, καθώς ψυχρά αέρια και σκόνη συγχωνεύονται σε αυτούς τους δίσκους που περιβάλλουν τα καινούργια αστέρια.
Ο πλανήτης απέχει από το αστέρι του περίπου 30 φορές περισσότερο από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο – περίπου όσο απέχει ο Ποσειδώνας στο δικό μας ηλιακό σύστημα, είπε ο Μποκαλέτι. Απ' ό, τι φαίνεται είναι ένας μεγάλος πλανήτης αερίων και όχι ένας βραχώδης πλανήτης όπως η Γη ή ο Άρης, και ίσως να είναι μεγαλύτερος από τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, πρόσθεσε ο Μποκαλέτι.
Πηγή: Reuters
(φωτογραφία αρχείου)