Το ζήτημα της ανεργίας παραμένει δυστυχώς ένα από τα πολλά αγκάθια της εργασιακής πραγματικότητας στην Ελλάδα. Αν, μάλιστα, εντάξουμε στο κάδρο και τις δυσκολίες εύρεσης εργασίας για μία γυναίκα, που παράλληλα καλείται να αντεπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνει, το πρόβλημα διογκώνεται. Αντίστοιχα, με παρόμοιες δυσκολίες αλλά και μακροχρόνια ανεργία έρχονται αντιμέτωποι και οι πρόσφυγες, που συναντούν πολλαπλά εμπόδια και προκλήσεις, όπως η πολυπολιτισμικότητα η γραφειοκρατία, και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Τροχοπέδη στο φως που πιθανά αρχίσαμε να βλέπουμε στο τούνελ, η πανδημία. Με καθυστερήσεις και ανακατατάξεις σε κάθε τομέα της κοινωνίας. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, τόσο οι γυναίκες - εργαζόμενες όσο και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έχουν απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από μια καθημερινότητα με σταθερότητα, ασφάλεια και ίσες ευκαιρίες τόσο στην κοινωνία όσο και στην εργασία.
Κι ενώ η εργασιακή και κοινωνική συμπερίληψη αποτελεί απαίτηση της σύγχρονης κοινωνίας -και κατ’ επέκταση έναν από τους βασικούς πυλώνες βιωσιμότητας για κάθε σύγχρονη επιχείρηση, όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά και παντού στον κόσμο- το χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών συνεχίζει να μεγαλώνει. Κι ενώ οι δυτικές κοινωνίες καλούνται, επιτέλους, να διδαχτούν τη διαφορετικότητα και την αποδοχή ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή και φύλο, τα περιστατικά κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσιστικής βίας παραμένουν.
Σε αυτό το μείζον κοινωνικό ζήτημα έρχεται να δώσει απάντηση μία πρωτοβουλία της ΑΒ Βασιλόπουλος και της ActionAid μέσα από το πρόγραμμα “Learning Academy” για γυναίκες και πρόσφυγες.
Μέσα από τη δομή του προγράμματος που στόχο έχει την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την εργασιακή ένταξη, οι ωφελούμενοι/ες, μετά από ώρες εκπαίδευσης με ομαδική συμβουλευτική και προετοιμασία για την εκμάθηση βασικής χρήσης Η/Υ και της ελληνικής γλώσσας στους πρόσφυγες, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων εργασιακής μετάβασης κι ένταξης, έκαναν την πρακτική τους άσκηση στις εγκαταστάσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος και είδαν τη ζωή τους να αλλάζει στην πράξη. Με μια νέα αρχή σε ένα ζεστό, αλλά και γεμάτο γνώση περιβάλλον.
Συνολικά, 12 άνεργες γυναίκες επιλέχθηκαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Σε 3 από αυτές, δε, δόθηκαν θέσεις σε έναν «ανδροκρατούμενο» -όπως λένε- χώρο της αποθήκης των καταστημάτων. Κι αν συνάντησαν δυσκολίες, με τη μέθοδο του pairing κάθε εμπόδιο έγινε «συνεργασία». Έγινε κινητοποίηση. Εκπαίδευση. Παρακολούθηση για τη διεκπεραίωση ορισμένων εργασιών. Κι επιβράβευση.
Η Δήμητρα από την Αθήνα είναι μία από αυτές τις γυναίκες η οποία πλέον εργάζεται μόνιμα ως πίκερ στο Home Shop Center. Σχετικά με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα δήλωσε: «Βρέθηκα εκτός εργασίας για πολλά χρόνια, έχασα τον κύκλο και το δίκτυό μου. Με την οικονομική κρίση, δε, βρέθηκα εγκλωβισμένη σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν πάρα πολλές δουλειές που ενώ μπορεί να κάνει μια γυναίκα την αποκλείουν λόγω φύλου. Έχω βιώσει την προκατάληψη επειδή είμαι γυναίκα, μέσα από τη συμπεριφορά των άλλων. Γι’ αυτό χαίρομαι πολύ που η ΑΒ Βασιλόπουλος δίνει ευκαιρίες σε γυναίκες. Μέσα στο πρόγραμμα γνώρισα πολύ καλά άτομα. Εννοείται ότι τώρα είμαι πολύ πιο αισιόδοξη, έχω όρεξη να κάνω νέα ξεκινήματα, έχω αφοσιωθεί στο να τα πάω καλά στη δουλειά μου.».
Αντίστοιχα, μέσα από το “Learning Academy” για τους πρόσφυγες, 8 ωφελούμενοι ξεκίνησαν να δουλεύουν στην ΑΒ Βασιλόπουλος.
Ο William από τη Λιβερία μας ανέφερε σχετικά: «Η δουλειά στην ΑΒ είναι πολύ όμορφη εμπειρία. Όλοι είναι ευγενικοί και μου έμαθαν πώς να μιλάω με τους πελάτες, πώς να χειρίζομαι τα μηχανήματα και πώς να ελέγχω τους κωδικούς. Πλέον, έχω κερδίσει εμπειρία και απολαμβάνω την εργασία μου, κάθε μέρα. Πριν να μπω στο πρόγραμμα δεν ήξερα τι να κάνω για να ζήσω την οικογένειά μου. Τώρα όμως είμαστε όλοι χαρούμενοι. Στο πρόγραμμα γνώρισα ανθρώπους με τους οποίους έχουμε τις ίδιες δυσκολίες κι εμπειρίες. Αν μπορούσα θα ενθάρρυνα κι άλλους να συμμετάσχουν σε αυτό και να ζήσουν αυτό που ζω εγώ.».
Το Πρόγραμμα “Learning Academy” για γυναίκες και πρόσφυγες ήρθε για να μείνει. Από την ΑΒ Βασιλόπουλος και την ActionAid. Με έναν σκοπό: την ένταξη και την συμπερίληψη. Για εκείνους που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Να καταρρίψουν δυσκολίες, εμπόδια και προκαταλήψεις. Να αποκτήσουν φωνή και ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την εργασία.
Εμείς δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε την υψηλή αξία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας που ευνοεί τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού οικοσυστήματος και ενδυναμώνει την διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση, την αποδοχή και την ένταξη. Χωρίς αποκλεισμούς!