Οποιοσδήποτε προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο εθνικών βουλευτικών εκλογών στον άμεσο ορατό ορίζοντα, δηλαδή πριν το καλοκαίρι, θα προσέκρουε μοιραία στη διεθνή συγκυρία και τις άμεσες συνέπειες του πολέμου. Ακόμη και αν υπάρξει μια ελπίδα κεχειρίας ή αποδώσει κάποια προσπάθεια ειρήνευσης, οι συνέπειες του πολέμου θα είναι καταλυτικές και παρατεταμένες. Διεθνής οικονομία σε κρίση, άνοδος τιμών, ανασφάλεια, δύσκολες προοπτικές.
Μια συζητήση λοιπόν για το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα μέσα σε ένα πολλαπλά βεβαρημένο κλίμα έχει θεωρητικό χαρακτήρα και πάντως δεν μοιάζει πολιτικά ρεαλιστικό. Η αλλαγή των δεδομένων παγκοσμίως διαμορφώνει ένα νέο τοπίο και θα αποτελούσε εκδήλωση πολιτικής ανωριμότητας πρώτου βαθμού μια ενδεχόμενη επιλογή προσφυγής στις κάλπες σε αυτό το περιβάλλον.
Δεν νοείται εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα κλίμα διεθνούς αναταραχής και αναζήτησης μιας νέας παγκόσμιας ισορροπίας. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο δυτικός κόσμος τον ρυθμό του οποίου υποχρεωτικά παρακολουθούμε, θα κινηθεί σε μια κατεύθυνση συνολικής ανασύνταξης, από την οικονομία έως την άμυνά του. Θα ήταν συνεπώς εκτός τόπου και χρόνου μια εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα και θα ηχούσε παράδοξο, αν όχι παράλογο, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό μέτωπο.
Αν υπήρχαν τέτοιες εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό και σκέψεις, αυτές ακυρώνονται από τα γεγονότα και αναγκαστικά μετατίθενται για το μέλλον. Αν δηλαδή του είχαν υποβληθεί εισηγήσεις για εκλογές την άνοιξη ή το καλοκαίρι, αυτό δεν ανήκει στη σφαίρα του εφικτού. Αν ο πόλεμος τερματιστεί και έχει αποκλειστεί μια αναζωπύρωσή του, θα μπορούσε να σταθεί το σενάριο εκλογών το φθινόπωρο, δηλαδή μέσα στο 2022.
Τότε θα βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο έτος της κυβερνητικής θητείας, η χώρα θα βρίσκεται μπροστά στη σύνταξη ενός δύσκολου προϋπολογισμού, αυτόν του 2023, και θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα. Το φθινόπωρο θα μπορούσε να είναι μια πιο κατάλληλη χρονική περίοδος. Αυτό εξάλλου θα κάλυπτε εν μέρει και την επαναλαμβανόμενη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας. Αλλωστε, εκλογές το φθινόπωρο δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβώς πρόωρες, καθώς θα βαδίζουμε ήδη στον τέταρτο χρόνο της παρούσας διακυβέρνησης.
* Ο Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας