Η επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων για δια ζώσης διδασκαλία δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες για την επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα παιδιά οι έφηβοι αλλά και οι νέοι ενήλικες έχουν μεγάλη ανάγκη να επιστρέψουν στο σχολείο ή το Πανεπιστήμιο για να βιώσουν τη δια ζώσης διδασκαλία και για να αλληλοεπιδράσουν με τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς στο περιβάλλον της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Δεδομένης της αυξημένης μολυσματικότητας του στελέχους Δέλτα που κυριαρχεί στη χώρα μας, προκύπτει η εύλογη ανησυχία αν το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη διασπορά του κορονοϊού σε άτομα νεαρής ηλικίας. Τα μέσα για να περιορίσουμε τα μεταδόσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι καταρχάς ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο ποσοστό, και ο εμβολιασμός της σχολικής και φοιτητικής κοινότητας καθώς και η τήρηση των επιπλέον μέτρων προστασίας. Ο εμβολιασμός στα παιδιά και εφήβους άνω των 12 ετών θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας της ενδοσχολικής μετάδοσης διασφαλίζοντας έτσι την ομαλότητα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Παράλληλα με τον εμβολιασμό η διενέργεια συχνών διαγνωστικών ελέγχων σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και μετά τη διάγνωση κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα, αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για τον έλεγχο της διασποράς. Η εφαρμογή του μέτρου των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self tests) έχει ήδη συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών κρουσμάτων και παρότι έχει κάποια μειονεκτήματα, είναι η μοναδική διαγνωστική διαδικασία που μπορεί να εφαρμοστεί για μαζικό έλεγχο της κοινότητας.
Παράλληλα ο συχνός διαγνωστικός έλεγχος με συνδυασμό rapid και self-tests όλου του τμήματος αλλά και ιδιαίτερα των παιδιών που είναι σε κοντινή απόσταση σε ένα τεκμηριωμένο κρούσμα, θα διασφαλίσει, επίσης, τον περιορισμό της διασποράς και την ομαλότητα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Συμπερασματικά, επειδή ο κορονοϊός θα συνεχίσει να απειλεί, κυρίως, τα ανεμβολίαστα άτομα, η ασπίδα προστασίας των παιδιών των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων για τη συμμετοχή τους στη δια ζώσης εκπαίδευση είναι ο εμβολιασμός και οι συχνοί διαγνωστικοί έλεγχοι.
* Ο Δημήτρης Παρασκευής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ