Guardian: Ο Κάρολος επισκέπτεται την Ελλάδα για να γιατρέψει παλιές πληγές

Guardian: Ο Κάρολος επισκέπτεται την Ελλάδα για να γιατρέψει παλιές πληγές

Για ιστορική επίσκεψη του πρίγκηπα Καρόλου στην Ελλάδα κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Guardian, που σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρατεύει ένα από τα πιο ισχυρά "όπλα" του με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με φόντο τις ολοένα και πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η «βασιλική επίθεση γοητείας», όπως την αναφέρει ο Guardian, που ξεκινά με την επίσκεψη του πρίγκηπα και της δούκισσας της Κορνουάλης στην Αθήνα την Τετάρτη, επισήμως στοχεύει στο να αναδείξει τους μακροχρόνιους στρατιωτικούς και ναυτικούς δεσμούς των δύο χωρών αλλά ο πρίγκηπας Κάρολος θεωρεί πως η τριήμερη επίσκεψη θα μπορούσε να γιατρέψει μια πληγή που έχει τις ρίζες της δεκαετίες πίσω καθώς έχει εκφράσει δημοσίως τα συναισθήματά του για το ότι η γενέτειρα του πατέρα του, η Ελλάδα, είναι μια «πολύ ιδιαίτερη χώρα» για την οποία τρέφει μεγάλη αγάπη.

«Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και από πολύ παλιά τρέφω αγάπη για την κουλτούρα της και την αρχαία ιστορία της», δήλωσε ο ίδιος στην "Καθημερινή" και πρόσθεσε πως «είμαι τόσο τυχερός που έχω επισκεφτεί κάποια από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας».

O Guardian αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγε χώρες που δεν έχει επισκεφτεί επίσημα η βασίλισσα και επισημαίνει πως ο δούκας του Εδιμβούργου, γεννημένος ως έλληνας πρίγκηπας στην Κέρκυρα, αναγκάστηκε να φύγει μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1923, με τον πατέρα του, τον πρίγκηπα Άντριου, γλυτώνοντας για πολύ λίγο την καταδίκη σε θάνατο. Στη συνέχεια, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν οι Έλληνες ψήφισαν για να εξαφανίσουν τη μοναρχία, ανατρέποντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο, σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα το 1974.

Σημειώνεται ότι η περιοδεία στην Ελλάδα ήταν αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης και βάζει τέλος σε μια 45χρονη περίοδο κατά την οποία οι δύο χώρες δεν είχαν κάνει επίσημα επισκέψεις σε επίπεδο έθνους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης σημείωσε σχετικά πως «αυτή η επίσκεψη σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις αγγλοελληνικές σχέσεις, είναι συμβολική και πολύ θετική και το λέω αυτό ως φανατικός ρεπουμπλικανός.

«Ως φυσικός διάδοχος, η επίσκεψη του Καρόλου μπορεί να αποφορτίσει τις εντάσεις εκ μέρους μιας οικογένειας που νιώθει αδικημένη από την εκθρόνιση ενός δικού της. Ο Κωνσταντίνος είναι οικείος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά ακόμη και αυτός έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ», επισήμανε ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν, επικεφαλής του Hellenic Observatory του Londons School of Economic.

Φωτογραφία: AP/Emmanuel Foudrot