Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά hotspots περιγράφει σε άρθρο του ο Guardian, κάνοντας λόγο για ανικανότητα των υπουργείων να συντονιστούν μεταξύ τους. Ειδική αναφορά κάνει στο Υπουργείο Άμυνας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο του οποίου ηγείται ο Π. Καμμένος βρίσκεται στο «στόχαστρο» των Βρυξελλών.
Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας ξεκινά με την επισήμανση ότι οι περικοπές στο Δημόσιο έχουν οδηγήσει σε παροιμιωδώς αργές διαδικασίες χορήγησης ασύλου, τη στιγμή, μάλιστα, που ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών.
Στη συνέχεια ο Guardian υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες υποψιάζονται ότι το Υπουργείο Άμυνας, «το οποίο είναι υπό την ηγεσία του Πάνου Καμμένου του εθνικιστικού κόμματος “Ανεξάρτητοι Έλληνες”, δεν δίνει προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων. Το υπουργείο, ένα από τα κυριότερα κυβερνητικά τμήματα που επιβλέπουν τα στρατόπεδα προσφύγων έχει απορρίψει ως fake news, την είδηση ότι βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών για κακοδιαχείριση κονδυλίων από την ΕΕ. Η OLAF, επιβεβαίωσε ότι "ξεκίνησε έρευνα σχετικά με εικαζόμενες παρατυπίες γύρω από κονδύλια που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τους πρόσφυγες", αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω».
Σύμφωνα με τον Guardian, οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι τα ελληνικά υπουργεία δεν μπορούν να συντονιστούν ώστε να ξοδέψουν σωστά τα κονδύλια της ΕΕ, για να βοηθήσουν τους αιτούντες άσυλο. «Η ΕΕ έχει διαθέσει 1,6 δισ. ευρώ από το 2015, όμως τουλάχιστον τα 554 εκατ. παραμένουν αξόδευτα από τις ελληνικές Αρχές», αναφέρει το δημοσίευμα.
Επικεντρώνοντας την προσοχή του στο hotspot της Σάμου, ο Guardian επισημαίνει ότι φιλοξενούνται 4.000 άνθρωποι (εξαπλάσιος αριθμός από τους πρόσφυγες που θα έπρεπε να φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο), οι οποίο ζουν υπό άθλιες συνθήκες.
«Οι νεοαφιχθέντες στήνουν ετοιμόρροπες σκηνές σε απόκρημνες πλαγιές γύρω από τους καταυλισμούς, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή αποχωρητήρια. Μέσα στους καταυλισμούς, οι χαλασμένες τουαλέτες και τα ντους αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν δίπλα σε ακατέργαστα λύματα. Οι μετανάστες στο Βαθύ βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με φίδια και αρουραίους, που έλκονται από τα συγκεντρωμένα σκουπίδια», τονίζει χαρακτηριστικά ο Guardian.
Τέλος η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι ΜΚΟ προειδοποιούν για επιδείνωση της κρίσης. «Υπάρχουν περίπου 400 άνθρωποι στο βορρά που ζουν ακόμη σε σκηνές. Το σύστημα υποδοχής στην Ελλάδα είναι μπλοκαρισμένο, εν μέρει επειδή η χώρα έχει επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που μπορεί να αντέξει», δήλωσε στον Guardian o Ρούμπεν Κανό, επικεφαλής του κλάδου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αθήνα.