H επίλυση του Κυπριακού περνά μέσα από την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής

H επίλυση του Κυπριακού περνά μέσα από την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών Πάνου Καμμένου και Χριστόφορου Φωκαΐδη, στην Αθήνα.

Οι δύο υπουργοί επισήμαναν ότι η επίλυση του Κυπριακού περνά μέσα από την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής από τη Μεγαλόνησο.

Ο κ. Φωκαΐδης χαρακτήρισε παραλογισμό σε ένα σύγχρονο κράτος-μέλος της ΕΕ να υπάρχει καθεστώς κυβέρνησης μέσω αναχρονιστικών μηχανισμών εγγυήσεων.

Η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο κράτος, εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με όρους που διέπονται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο Κύπριος υπουργός και προσέθεσε: Η αποδεκτή λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και να αίρει το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, παρατήρησε.

Ο κ. Καμμένος, εκτιμώντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει ελπίδα για λύση του Κυπριακού, τόνισε ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται παντού και όχι μόνο εκεί όπου υπάρχουν πετρελαιοπηγές.

Παρατήρησε δε ότι ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να συμμετέχει στην επίλυση του Κυπριακού. «Είναι σαν να διορίζεις παιδεραστή σε νηπιαγωγείο», ανέφερε και κατέστησε σαφές ότι η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, άνευ εγγυητών, δανειστών και προστατών.

Ενόψει της επικείμενης άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Άμστερνταμ, ο κ. Καμμένος κάλεσε την ΕΕ να αναγνωρίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα στο πλαίσιο της χάραξης του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της για τα θέματα άμυνας και όχι να περιορίζεται στο να παρακολουθεί τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, που είναι ευρωπαϊκός εναέριος χώρος, από τα τουρκικά αεροσκάφη ή να δέχεται την άρνηση της Τουρκίας στην ύπαρξη ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.

Αναφερόμενοι στα θέματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου με φίλες χώρες λειτουργεί προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε η ανατολική Μεσόγειος να μετατραπεί από περιοχή εντάσεων σε περιοχή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς.

Ο κ. Φωκαΐδης εκτίμησε ότι οι νέες προοπτικές στον τομέα της ενέργειας, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή, μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων στην περιοχή και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι το θέμα της τρομοκρατίας και του ΙSIS δεν αφορά μόνο τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ή τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφορά και τα μη μέλη, και απαιτείται η συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ η Ιορδανία, ο Λίβανος, σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου ανταλλαγής πληροφοριών.

Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, ο κ. Καμμένος ανήγγειλε την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με φίλες χώρες στην περιοχή, όπως την Αίγυπτο και το Ισραήλ, για την επέκταση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου σε Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Εργαζόμαστε σκληρά για να δημιουργήσουμε μηχανισμούς σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι τον χρόνο που πέρασε έκλεισαν αρκετά κεφάλαια και εκκρεμότητες στον τομέα της άμυνας. Η ανασυγκρότηση της Εθνικής Φρουράς και ο επανασχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ θα απαντήσουν στις νέες προκλήσεις που δημιουργούν στη διμερή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, πρόσθεσε.

Ο κ. Φωκαΐδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη διαχρονική και σταθερή ανιδιοτελή υποστήριξη της Ελλάδας στους αγώνες του κυπριακού λαού για την απαλλαγή από τα στρατεύματα κατοχής και την επανένωση της Μεγαλονήσου.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε, επίσης, στην αυριανή τελετή υποδοχής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας των λειψάνων 6 Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας ότι γίνονται όλες οι ενέργειες για την απόδοση των οφειλομένων τιμών σε όλους τους συμμετέχοντες αγωνιστές κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο. Θα βοηθήσουμε να κλείσουν οι πληγές, η παρουσία τις ΕΛΔΥΚ στις παρελάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, σημαίνει ότι δεν ξεχνούμε, η Κύπρος δεν είναι μακριά, ανέφερε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του εκλογικού νόμου, είπε ότι το θέμα αυτό ανήκει στη σφαίρα της μικροπολιτικής και επανέλαβε την ανάγκη ενότητας των Ελλήνων στα εθνικά θέματα. «Τα εθνικά θέματα για μένα είναι πιο σοβαρά από οποιαδήποτε πολιτικά», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ