H στήριξη της νεανικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας με εξωστρεφή προσανατολισμό, αποτελεί ένα από τα κλειδιά για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την μείωση της ανεργίας και τον περιορισμό της φυγής νέων στο εξωτερικό, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα για τη διεθνή συνεργασία του προγράμματος NBG Business Seeds με την Amazon.
Ο κ. Φραγκιαδάκης, αναφέρθηκε στο διαχρονικό ρόλο της Εθνικής Τράπεζας ως πυλώνα στήριξης της οικονομίας μας μέσα από την παροχή χρηματοδότησης σε όλο το φάσμα της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας, από την υλοποίηση μεγάλων έργων και επενδύσεων έως την καθημερινή δραστηριότητα μικρών επιχειρήσεων. Ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε ακόμη στη διεθνή διάσταση του προγράμματος NBG Business Seeds μέσα από μια σειρά σημαντικών συνεργασιών: με το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, με τον incubator 1776 με έδρα τις Η.Π.Α, με τις εταιρείες Αmazon και Microsoft, με τις διεθνείς συμβουλευτικές εταιρείες Grant Thornton και Deloitte, καθώς και με τον διεθνή οργανισμό Endeavor.
Η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου παρουσίασε αναλυτικά το NBG Business Seeds και τις δράσεις που περιλαμβάνει για την ανάδειξη και την προβολή καινοτόμων ιδεών και έργων, την εκπαίδευση και την καθοδήγηση ομάδων, καθώς και την παροχή υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης. Επιπλέον, παρουσίασε τις εταιρείες του προγράμματος στις οποίες συμμετέχει η Τράπεζα με διαφορετικές μορφές χρηματοδότησης:
SourceLair, blueground και Insybio: συμμετοχή Εθνικής Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο.
Papadimitrοu, Hotelbrain, ραδίκι, Think Digital και Obrela securities: παροχή δανείου.
Incrediblue, ISMOOD και Greece History and Culture: στήριξη με μη χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο κ. Claus Verner, Startup Business Development Manager της Αmazon, μίλησε για τη συνεργασία της εταιρείας με το NBG Business Seeds και παρουσίασε το πρόγραμμα "AWS Activate".
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν κλειστά εργαστήρια για την παροχή υπηρεσιών mentoring από τα στελέχη της Amazon στις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το NBG Business Seeds είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης. Πέρα από τη διαγωνιστική φάση και τη βράβευση των προτάσεων μέσα από τον ετήσιο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, έμφαση δίνεται στην υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένων προτάσεων που έχουν διακριθεί.
Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον ΣΕΒ επιλεγμένες προτάσεις παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας, λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα της Amazon και της Microsoft, ενώ παρέχονται υπηρεσίες incubation σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τον incubator 1776 με έδρα τις Η.Π.Α.
Επίσης, για την οικονομική στήριξη εταιρειών, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο καθώς και δράσεις καθοδήγησης σε συνεργασία με τη Grant Thornton και δράσεις δικτύωσης σε συνεργασία με την Endeavor Greece και το Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο.
Με αρχικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα, με το πρόγραμμα «NBG Business Seeds» υποστηρίζει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, μέσω διαφορετικών μορφών χρηματοδότησης, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων στα τρία βασικά στάδιά τους: δημιουργία & πρώτα βήματα, ωρίμανση και εξωστρέφεια.
Οι μορφές χρηματοδότησης του προγράμματος «NBG Business Seeds» είναι
equity financing, με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, δάνεια ειδικού σκοπού για ανάπτυξη δραστηριοτήτων και ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές
Η προεπιλογή των υποψήφιων επιχειρήσεων γίνεται κυρίως μέσω του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας, χωρίς να αποκλείονται υποψήφιες επιχειρήσεις από συνεργασίες που διαμορφώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «NBG Business Seeds», όπως π.χ. συνεργαζόμενοι διαγωνισμοί Πανεπιστημίων, προγράμματα ΣΕΒ κ.λπ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ