Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNN.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές του ελληνικού Τουρισμού για το 2021, στις προσδοκίες, αλλά και στις απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα του κλάδου.
Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι «όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το μέσον επιστροφής στην ελευθερία των μετακινήσεων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών, διαβεβαιώνει ότι υποστηρίζει την ιδέα των πιστοποιητικών».
Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο CNN, o υπουργός Τουρισμού σχολίασε την αρνητική στάση ορισμένων χωρών στην ελληνική πρόταση περί πιστοποιητικού εμβολιασμού ως εξής: «Μερικές φορές χρειάζονται ορισμένες ηγετικές φωνές. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είδαμε ότι υπήρξε αρνητική αντίδραση από κάποιες πλευρές, ακόμα και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες όλοι έκαναν στροφή και συνειδητοποίησαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε. Επομένως, υπάρχει ελπίδα. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις. Θεωρώ ότι αυτό είναι καλό τόσο για την τουριστική βιομηχανία όσο και για τους πολίτες».
Σε σχέση με την τουριστική περίοδο του 2021, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, «η έκβαση θα είναι θετική». Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι «η ζήτηση θα αυξάνεται όσο ικανοποιούνται δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν τα προγράμματα εμβολιασμού. Σε κάθε χώρα, καθώς προχωρούν τα προγράμματα αυτά, ο πληθυσμός νιώθει πιο ασφαλής και αρχίζει να σκέφτεται τις διακοπές. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η σαφήνεια σχετικά με τους εσωτερικούς περιορισμούς που θα ισχύουν στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε χώρα».
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ σχετικά με τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, στα οποία αναφέρεται ύφεση της τάξης του 8,2% (χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη του 10%), ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «μία πρόβλεψη βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία είναι ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων που θα κλείσουν. Η φετινή χρονιά αναμένουμε να είναι καλύτερη από την περσινή. Το 2020 καταφέραμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, καθώς διαχειριστήκαμε την κατάσταση καλύτερα από πολλές άλλες χώρες».
Τέλος, χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Τουρισμού στη στρατηγική που θα υιοθετηθεί κατά το φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού: «Τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ ο τουρισμός ήταν ενεργός, στην Κρήτη πετύχαμε χαμηλότερο δείκτη R κατά 2/3 σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Συνεπώς, αποδείξαμε ότι ο τουρισμός και η νόσος COVID-19 μπορούν να συνυπάρξουν. Στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια την επιδημιολογική κατάσταση ενώ κρατάμε τα σύνορα ανοικτά. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος».
Μ. Θεμιστοκλέους: Τέλη Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών
Την πεποίθησή του πως μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα ή στις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως εντός του Μαρτίου είναι πιθανό το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμών και για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον αριθμό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, αλλά και συνολικά εκείνων που θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλη Απριλίου σημειώνοντας πως συνολικά ένα εκατομμύριο πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί εντός του Μαρτίου.
«Αυτή τη στιγμή 700 χιλιάδες έχουν κάνει την πρώτη δόση και οι υπόλοιποι 362 χιλιάδες έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση. Εντός του Μαρτίου, κοντά στην εθνική εορτή, θα είναι 1 εκατομμύριο εμβολιασμένοι πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, διαβεβαιώνοντας πως «οι δεύτερες δόσεις όλων των εμβολίων είναι εξασφαλισμένες».
Εν συνεχεία, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, τονίζοντας ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμευτεί να παραδώσει στην Ελλάδα συνολικά 1,2 εκατ. δόσεις εμβολίων εντός του β' τριμήνου του έτους.
«Η εταιρεία έχει επαναλάβει την υπόσχεσή της αυτή στην ΕΕ. Άρα, αυτό θα τηρηθεί, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τις μέρες του Απριλίου. Μπορεί να είναι προς το τέλος του Απρίλη», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως το πιο κρίσιμο σημείο του Απριλίου είναι οι παραδόσεις της Pfizer, καθώς εκεί αναμένουμε τις μεγάλες παραλαβές. «Εκεί, περιμένουμε τέσσερα εκατομμύρια στο τρίμηνο», υπογράμμισε ο Μ. Θεμιστοκλέους.
«Θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αν τον Απρίλιο έχουμε κοντά στο ένα εκατομμύριο από την Pfizer», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η Ευρώπη θα θεσπίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Με επιστολή της προς του ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προαναγγέλλει την υιοθέτηση της νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» στις 17 Μαρτίου 2021.
Η κα Φον Ντερ Λάιεν, ξεκινά την επιστολή της με αναφορά στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, όπου συζητήθηκε η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Όπως επισημαίνει, οι ευρωπαίοι ηγέτες, «συμφωνήσαμε σε μια κοινή προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». H πρόταση λοιπόν τίθεται προς υλοποίηση τους επόμενους μήνες.
«Συμφωνήθηκε η θέσπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του πιστοποιητικού σε σχέση με τον Covid, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν.
Για να θεσπιστεί αυτό το διαλειτουργικό σύστημα, η κα Φον Ντερ Λάιεν, σημειώνει πως βάση είναι η εμπιστοσύνη, ενώ σχετικά με το θέμα των διασφαλίσεων που απαιτούνται από κάθε κράτος - μέλος για την αυθεντικότητα των πληροφοριών στο πιστοποιητικό, «θα πρέπει να καταρτιστούν και να δημοσιοποιηθούν εθνικές λίστες πιστοποιημένων εκδοτικών αρχών και εθνικών μητρώων με τις πιστοποιημένες εκδοτικές αρχές». Όπως επισημαίνει, οι εργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
«Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης τους, χωρίς όμως να τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπούν διακρίσεις εις βάρος όσων δεν δύνανται να εμβολιαστούν, πιθανότατα για ιατρικούς λόγους ή λόγω του ότι ανήκουν σε ηλικιακή κατηγορία που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί», τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Για να είναι αποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σύστημα, θα πρέπει να οι αποφάσεις να μεταφραστούν σε δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν τα επιμέρους στοιχεία και να υιοθετηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο. Βασίζομαι σε εσάς και τη συνεργασία σας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα», καταλήγει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.