Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, καλεί να τερματιστούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξης των φιλορώσων ανταρτών στην Ουκρανία που της προσάπτουν.
Οι κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν φέτος, έκρινε ο Ζεεχόφερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Bild am Sonntag.
«Τάσσομαι υπέρ της ρεαλπολιτίκ, όχι των απειλών πολέμου», δήλωσε ο Ζεεχόφερ στην κυριακάτικη έκδοση της Μπιλτ. «Πρέπει να είμαστε σαφείς όσον αφορά τις διαφορές στις θέσεις, όπως για παράδειγμα όσον αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά παράλληλα να εργαζόμαστε για να προωθήσουμε επιχειρηματικές συναλλαγές που έχουν λογική», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Μέρκελ και άλλοι ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ αντιθέτως επιμένουν ότι οι κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν συνδεδεμένες με την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ για τον τερματισμό της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.
Το μήνυμα αυτό επανέλαβαν χθες τόσο ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όσο και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι.
Η Μέρκελ συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν δεν έγινε καμιά αναφορά στο ζήτημα των κυρώσεων. Ο Τραμπ αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η εξέταση του ενδεχομένου άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Ο Τραμπ είχε επίσης χθες τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη διμερή σχέση προωθώντας τη συνεργασία στη Συρία και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν Κρεμλίνο και Λευκός Οίκος.
Ο Ζεεχόφερ τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ευρύτερης επαναπροσέγγισης της Δύσης με τη Ρωσία και υπέρ της επανεισδοχής της Μόσχας στην Ομάδα των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών.
Η Ρωσία ανήκε στην ως τότε Ομάδα των Οκτώ (G8) ως το 2014, όταν η συμμετοχή της ανεστάλη εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.
«Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με όρους του 20ού αιώνα», δήλωσε ο Ζεεχόφερ στην εφημερίδα. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην αναζήτηση κοινών απαντήσεων στην τρομοκρατία, στη μετανάστευση, στην κλιματική αλλαγή».
Ο Ζεεχόφερ εξήρε τον Τραμπ διότι εφαρμόζει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Επισήμανε ότι δεν συμφωνεί με όλες τις θέσεις του Τραμπ, αλλά πρόσθεσε πως ο Ρεπουμπλικάνος εξελέγη σε ελεύθερες εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων πρέπει να γίνει σεβαστό.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ