Χαμηλό ηθικό, ανυπακοή και σαμποτάζ στις ρωσικές δυνάμεις
Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών

Χαμηλό ηθικό, ανυπακοή και σαμποτάζ στις ρωσικές δυνάμεις

Κρούσματα ανυπακοής, σαμποτάζ του δικού τους εξοπλισμού και χαμηλό ηθικό, παρατηρούνται στις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας GCHQ. 

Σύμφωνα με το Reuters o επικεφαλής της GCHQ της Βρετανίας ανέφερε ότι ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολές, σαμποτάρουν τον δικό τους εξοπλισμό και κατά λάθος κατέρριψαν ένα δικό τους αεροσκάφος. Ο Τζέρεμι Φλέμινγκ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε «εκτιμήσει μαζικά λάθος» τις δυνατότητες των άλλοτε ισχυρών ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ενώ υποτίμησε τόσο την αντίσταση του ουκρανικού λαού όσο και την αποφασιστικότητα της Δύσης.

«Ο Πούτιν έχει λανθασμένα εκτιμήσει μαζικά την κατάσταση», ανέφερε ο Φλέμινγκ σε ομιλία του στην Καμπέρα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση των παρατηρήσεών του. «Πιστεύουμε ότι οι σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται να του πουν την αλήθεια». Επικαλούμενος νέες πληροφορίες, ο Φλέμινγκ είπε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν χαμηλό ηθικό και δεν ήταν καλά εξοπλισμένοι.

«Έχουμε δει Ρώσους στρατιώτες – χωρίς όπλα και ηθικό – να αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, να σαμποτάρουν τον δικό τους εξοπλισμό και ακόμη και να καταρρίπτουν κατά λάθος το δικό τους αεροσκάφος», συμπλήρωσε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την ανάλυση της GCHQ.

Η GCHQ, η οποία συγκεντρώνει επικοινωνίες από όλο τον κόσμο για να εντοπίσει και να αποτρέψει απειλές για τη Βρετανία, έχει στενή σχέση με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και με τις υπηρεσίες υποκλοπής της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας σε μια κοινοπραξία που ονομάζεται «Five Eyes».

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς