HRW: Ο βιρμανικός στρατός είχε σχεδιάσει κάποιες από τις σφαγές των Ροχίνγκια

HRW: Ο βιρμανικός στρατός είχε σχεδιάσει κάποιες από τις σφαγές των Ροχίνγκια

Κάποιες από τις σφαγές που διαπράχθηκαν στα χωριά των Ροχίνγκια στη δυτική Μιανμάρ ήταν προφανώς σχεδιασμένες από τον στρατό της χώρας και είχαν τη στήριξη των βουδιστών κατοίκων της περιοχής, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νέα του έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και η οποία είναι αφιερωμένη στην περιοχή Τούλα Τόλι.

Βασιζόμενη σε δεκάδες μαρτυρίες επιζώντων η μη κυβερνητική οργάνωση παρουσιάζει πώς οι δυνάμεις ασφαλείας παγίδευσαν μουσουλμάνους Ροχίνγκια στις όχθες ενός ποταμού για να σκοτώσουν και να βιάσουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά και να πυρπολήσουν το χωριό τους.

«Οι ωμότητες του βιρμανικού στρατού στην Τούλα Τόλι δεν ήταν μόνο βάρβαρες, αλλά και συστηματικές», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς διευθυντής της HRW για την Ασία.

«Οι στρατιώτες σκότωσαν και βίασαν εκατοντάδες Ροχίνγκια με μια ιδιαίτερα σκληρή αποτελεσματικότητα, κάτι το οποίο δεν μπορεί παρά να ήταν προσχεδιασμένο», πρόσθεσε.

Πολλοί χωρικοί είπαν στη ΜΚΟ ότι ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης, ένας βουδιστής μέλος της εθνότητας των Ραχίν, τους ζήτησε να συγκεντρωθούν στις όχθες του ποταμού λέγοντάς τους ότι εκεί θα είναι ασφαλείς. Στη συνέχεια οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν την περιοχή, πυροβολώντας εναντίον των συγκεντρωμένων και όσων προσπάθησαν να διαφύγουν.

«Έπιαναν τους άνδρες και τους ανάγκαζαν να γονατίσουν, στη συνέχεια τους σκότωναν. Στην αρχή τους χτυπούσαν και ήταν ακόμη ζωντανοί, τους αποτελείωναν με ματσέτες», διηγήθηκε η Σαουφίκα, 24 ετών, ο σύζυγος και ο πεθερός της οποίας δολοφονήθηκαν μπροστά στα μάτια της.

Η Χασίνα Μπέγκουμ, 20 ετών, προσπάθησε να κρύψει την ενός έτους κόρη της Σοχάιφα κάτω από το σάλι της, όμως την είδε ένας στρατιώτης. «Πήρε την κόρη μου και την έριξε ζωντανή μέσα στις φλόγες», διηγήθηκε.

«Ο ΟΗΕ και οι ξένες κυβερνήσεις πρέπει να φροντίσουν ώστε οι υπεύθυνοι για αυτές τις ωμότητες να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Άνταμς.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) είχαν εκτιμήσει ότι τουλάχιστον 6.700 Ροχίνγκια σκοτώθηκαν σε διάστημα ενός μήνα, από τα τέλη Αυγούστου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου οι διώξεις του στρατού έχουν ωθήσει περίπου 670.000 Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές, με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να κάνει λόγο για στοιχεία «γενοκτονίας».

Μέχρι στιγμής ο βιρμανικός στρατός αρνείται ότι επιδίδεται σε αντίποινα εναντίον των αμάχων, διαβεβαιώνοντας ότι μόνο 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων «κανένας αθώος».

Ωστόσο χθες Δευτέρα το βράδυ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα μετά τον εντοπισμό ενός ομαδικού τάφου στο χωριό Ιν Ντιν. «Αν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εμπλέκονται, θα γίνουν προσφυγές», διευκρίνισε ο διοικητής του στρατού στο Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ