«Ανώριμος» κρίθηκε ο φάκελος του υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων που αφορούν στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Παρά τις διαβεβαιώσεις της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ προσωπικά προς την υπουργό Λυδία Κονιόρδου και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα πως όλα είναι έτοιμα, τα πολυδιαφημισμένα έργα δεν πρόκειται να αρχίσουν. Το αίτημα για ένταξή τους στο ΕΣΠΑ απορρίφθηκε με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΠΟΑ και παραμένει αβέβαιο το μέλλον, αφού η περιφέρεια δεν μπορεί να δεσμεύει επ' άπειρον τα χρήματα του κοινοτικού πακέτου.
Η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς το ταφικό μνημείο, κορυφώνεται με την αδιαφορία για τα επείγοντα έργα που πρέπει να γίνουν εκεί. Το νέο χτύπημα που δέχεται η συγκεκριμένη ανασκαφή είναι τεράστιο, και μπορεί να αποβεί τελειωτικό: χάνεται και άλλος πολύτιμος χρόνος για το μνημείο του λόφου Καστά, το οποίο θα μείνει άλλον ένα χειμώνα χωρίς έργα. Και κάποιος πρέπει να απαντήσει: είναι πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η εγκατάλειψη του συγκεκριμένου, πολύ σημαντικού μνημείου; Από πολιτική ιδεοληψία ή από ανικανότητα ότι έχει αφεθεί παντελώς στην τύχη του;
Πριν από 15 ημέρες, η απόρριψη αίτησης χρηματοδότησης της Πράξης «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών» σηματοδότησε το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Δεν εγκρίθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014- 2020» του ΕΣΠΑ, με υπογραφή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο οποίος, όμως, δεν έχει την παραμικρή ευθύνη. Αντιθέτως. Ο κ. Τζιτζικώστας είναι εκείνος που δέχτηκε με προθυμία την ένταξη των έργων στο κοινοτικό χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Το υπουργείο Πολιτισμού, όμως, έκανε τα πάντα για να μη συμβεί αυτό. Προσκολλημένο στην εμμονή του κατά του μνημείου, το αφήνει για τρίτο έτος στο έλεος των καιρικών συνθηκών και του χρόνου που περνά.
Ο περιφερειάρχης συνεργάστηκε με την γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, η οποία διαβεβαίωνε τόσο τον ίδιο όσο και την κα Κονιόρδου πως οι μελέτες είναι έτοιμες, ώριμες, και πως θα γίνει εύκολα η ένταξη, ώστε να αρχίσουν τα έργα. Συνέβη το απολύτως αντίθετο. Τώρα, ο φάκελος πρέπει να εξεταστεί και πάλι από το υπουργείο Πολιτισμού και να υποβληθεί νέο τεχνικό δελτίο, οψέποτε είναι έτοιμο. Πώς συνέβη αυτό: έτυχε (από αδιαφορία) ή πέτυχε (από ιδεολογία);
Μακεδονικό… και όχι
Η στάση της κας Βλαζάκη απέναντι στο μνημείο είναι συγκεκριμένη. Προ διετίας, ως μη όφειλε, η γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη είχε δώσει εντολή σε τρεις αρχαιολόγους να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Εκείνοι πήγαν, συνοδευόμενοι από την ίδια. Παρότι η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη διαμαρτυρήθηκε και είπε χαρακτηριστικά «δεν φαντάζομαι να βγάλετε κανένα πόρισμα» δεν εισακούστηκε και το πόρισμα βγήκε. Σύμφωνα με αυτό, το μνημείο είναι… ρωμαϊκών χρόνων. Ποια είναι η διαφορά; Ένας μακεδονικός τάφος είναι κατά πολύ σημαντικότερος από έναν ρωμαϊκό. Κατά την πρώτη περίοδο η Μακεδονία ήταν ένδοξη, κατά τη δεύτερη σε παρακμή.
Εάν το μνημείο ήταν όντως ρωμαϊκό, φυσικά και δεν θα έπαυε να είναι μνημείο. Αλλά το να γίνεται κοπτοραπτική για να προσαρμοστεί εκείνο σε ιδεοληψία, είναι ανεπίτρεπτο.
Τον περασμένο Μάιο η κα Κονιόρδου είχε απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου λέγοντας πως το μνημείο είναι μακεδονικό. Ωρες μετά, και μετά από «μουρμούρα» κατά τη διάρκεια του γεύματος, έκανε κωλοτούμπα και δήλωσε πως… δεν είναι.
Τι προβλέπεται
Η Πράξη ένταξης στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ ευρώ προβλέπει ανάμεσα σε άλλα διερευνήσεις μόνιμων μέτρων εξασφάλισης του μνημείου, επικαιροποίηση μελέτης για την προσωρινή διαμόρφωση γαιών πέριξ αυτού, στατική μελέτη εξασφάλισης των διαφραγμάτων, συνδρομή στην εκπόνηση- εξειδίκευση υποστηρικτικών μελετών. Δηλαδή, ό,τι απαιτείται για να γίνει κάτι στο παντελώς εγκαταλελειμμένο μνημείο. Στο οποίο εδώ και πολλούς μήνες δεν γίνεται απολύτως τίποτα, εκτός από επισκέψεις. Ανάμεσα στις οποίες ήταν και επίσκεψη της υπουργού, στις 11 Μαΐου 2017, (σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να προηγηθεί του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πήγε μερικές μέρες μετά).
Τι είχε δηλώσει τότε η κα Κονιόρδου; Εξήγγειλε ότι ο χώρος σιγά- σιγά θα γίνει επισκέψιμος. «Υπάρχει 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.» Ωστόσο είχε παραδεχθεί πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Και πώς να υπάρχει; Η γενική γραμματέας δεν της είχε δώσει, διότι ούτε και η ίδια είχε. Προφανώς είχε αφήσει τα πάντα στις υπηρεσίες, οι οποίες έκαναν ό,τι μπορούσαν. Χωρίς κατευθύνσεις όμως, δεν ωριμάζουν τέτοια έργα.
Γιατί απορρίφθηκε;
Η πολυαναμενόμενη ένταξη στο ΕΣΠΑ, δεν θα γίνει, λοιπόν, ούτε τώρα, αφού ο φάκελος απορρίφθηκε ως «ανώριμος». Με ενδιαφέρον αναμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης. Πώς άραγε φτάσαμε στο να απορριφθεί ο φάκελος ως ανώριμος; Κάτι που σπανιότατα συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις;
Η περιφέρεια είναι πρόθυμη, όπως επανειλημμένα έχει πει ο κ. Τζιτζικώστας, να διαθέσει το 1,5 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας. Σαφώς και δεν επαρκούν για όλες τις ανάγκες του μνημείου, όμως θα σημάνουν την αρχή της αναστήλωσης και συντήρησής του. Η γενική διευθύντρια αναστήλωσης Ευγενία Γατοπούλου είχε πει κατά την επίσκεψη της υπουργού στον λόφο Καστά:
«Ένα τόσο μεγάλο μνημείο χρειάζεται πάρα πολλά λεφτά για τη στερέωση και την ανάδειξή του. Θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Το πρώτο έγινε με τα σωστικά μέτρα και σε δεύτερη φάση θα ολοκληρώσουμε την προστασία, αραιώνοντας τους μεταλλικούς στύλους, που θωρακίζουν το μνημείο απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, ώστε ελεγχόμενα να γίνει ο χώρος επισκέψιμος από μικρές ομάδες. Έχουμε χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες, που είναι προδιαγεγραμμένες. Το ΕΣΠΑ έχει ορίζοντα τριών ετών. Μέσα σ' αυτά τα τρία χρόνια εκτιμούμε ότι τουλάχιστον η φάση αυτή ότι θα έχει ολοκληρωθεί».
Το πρώτο από τα τρία χρόνια περνά, χωρίς να ενταχθεί το έργο. Επομένως, η καθυστέρηση αποδεικνύεται εγκληματική καθώς περιορίζεται ο χρόνος που υπάρχει. Μέχρι να μελετηθούν οι παρατηρήσεις και να υποβληθεί νέο αίτημα, θα περάσει πολύς καιρός. Τον οποίο δεν έχει το υπουργείο. Εκτός, εάν το κάνουν επίτηδες.
Αντιγόνη Καρατάσου
Φωτογραφία: SOOC
Διαβάστε ακόμη: