Δύο φορές μέσα σε δέκα μέρες πιθανόν να επισκεφτεί τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αρχή θα γίνει στις 16 Μαΐου όταν ο κ.Μητσοτάκης συναντηθεί στο Οβάλ γραφείο με τον Τζο Μπάιντεν. Το τετ α τετ ουσιαστικά «κλείδωσε» στο χθεσινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με την πρόσκληση να εκκρεμούσε εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ο κορονοϊός όμως εμπόδισε τον κ.Μητσοτάκη να μεταβεί στις ΗΠΑ πέρσι τέτοιο καιρό, κάτι που τελικά θα γίνει σε περίπου τρεις εβδομάδες.
Με την ολοκλήρωση του τετ α τετ στον Λευκό Οίκο θα ακολουθήσει η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Στην αποστολή θα συμμετάσχουν σίγουρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος μια και τα χαρτοφυλάκια τους άπτονται των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα στον Λευκό Οίκο ο κ.Μπάιντεν να παραθέσει δείπνο ή γεύμα στην ελληνική αποστολή αναλόγως την ώρα της συνάντησης.
Βέβαιο θεωρείται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με παράγοντες της Ομογένειας και με μέλη της αμερικανικής Γερουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι δε συνηθίζεται συχνά. Μια κίνηση από αμερικανικής πλευράς που αντικατοπτρίζει την βαρύτητα που δίνει η Ουάσινγκτον στην Ελλάδα.
Η συνέχεια θα δοθεί δέκα μέρες μετά όταν και ο κ.Μητσοτάκης θα επιστρέψει στις ΗΠΑ για να επισκεφτεί το Σικάγο στις 22 Μαΐου.Την μέρα εκείνη θα εορταστεί η εθνική μας επέτειος και θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη ομογενειακή παρέλαση. Στις 23 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα είναι ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Boston College, όπου θα του απονεμηθεί και τιμητικό τίτλος.
το τελευταίο διάστημα οι επικοινωνίες μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Μεγάρου Μαξίμου ήταν συνεχείς προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του ταξιδιού.
Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση Μπάιντεν Μητσοτάκη αναμένεται να γίνει στη σκιά των δραματικών εξελίξεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την Ελλάδα να έχει πάρει σαφή θέση δίπλα στην Ουκρανία όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ.
Το τετ α τετ θα σφραγίσει τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις δυο χώρες, οι οποίες άλλωστε σφραγίστηκαν από την πρόσφατη υπογραφή της ελληνομερικανικής αμυντικής συνεργασίας.