Αντιδρώντας στην σημερινή δημοσιοποίηση του πακέτου διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, σε αποψινές δηλώσεις της στη Βιέννη, συγχαίρει την Αλβανία και την ΠΓΔΜ σε σχέση με την πρόταση της Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
«Η "Μακεδονία" είχε τους τελευταίους μήνες εντυπωσιακές επιδόσεις και ξεκίνησε πολλές πρωτοβουλίες για την συμφιλίωση με τους γείτονες, ενώ στην Αλβανία υλοποιείται τώρα μια ευρεία μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη για να φέρει τη χώρα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», τονίζει η Κάριν Κνάισλ.
Η ίδια, θεωρώντας πως το πακέτο διεύρυνσης καταδεικνύει σαφώς ότι μία αξιόπιστη προοπτική ένταξης διαθέτει τη δύναμη να κινητοποιήσει τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην εφαρμογή σημαντικών και επίσης επίπονων μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει πως "η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στις δύο αυτές χώρες θα προσφέρει θετική ώθηση σε ολόκληρη την Νοτιανατολική Ευρώπη".
Σε σχέση με την Τουρκία για την οποία η φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα επικριτική, επισημαίνοντας μεγάλα ελλείμματα στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι η αυστριακή θέση παραμένει αμετάβλητη (ΣΣ η Αυστρία ζητά την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία).
Στις δηλώσεις της η Κάριν Κνάισλ υπογραμμίζει πως "η Αυστρία διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ταχεία ένταξή τους στην ΕΕ και είναι ζήτημα εντιμότητας απέναντι στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, να ανταμείβεται με μία επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας, η πρόοδος τους που διαπιστώνεται στην έκθεση της Επιτροπής".
Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε φιλοξενήσει στις 30 Μαρτίου στο υπουργείο της στη Βιέννη, τις τριμερείς συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, καθώς οι εγκαταστάσεις της τρίτης έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην αυστριακή πρωτεύουσα παρέμεναν την ημέρα αυτή κλειστές λόγω της εορτής της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών.
Σε συνέντευξή της νωρίτερα, η Κάριν Κνάισλ, αναφερόμενη στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ενταξιακή προοπτική τους στην ΕΕ, είχε διατυπώσει την άποψη πως καταβάλλονται προσπάθειες από πολλούς για να προχωρήσει το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και να μην εκφυλιστεί. .
Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών, το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ υπάρχει το αργότερο από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όταν το έως τότε ομόσπονδο κρατίδιο της "Μακεδονίας" θέλησε να λάβει αυτό το όνομα ως κυρίαρχο κράτος, και αυτό προκάλεσε μία διαμάχη, για την οποία, κατά την άποψή της, "οι απ΄ έξω κουνάνε το κεφάλι, όμως στην περιοχή προξενεί τεράστιους συναισθηματισμούς".
"Τώρα, 26 χρόνια μετά, δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ στο ζήτημα, κάτι που μπλοκάρει κάποια οικονομική εξέλιξη, ωστόσο θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι πολλοί καταβάλλουν προσπάθειες για να υπάρξει παρά ταύτα πρόοδος και να μην εκφυλιστεί", είχε τονίσει χαρακτηριστικά η Κάριν Κνάισλ.
Υπενθυμίζεται πως, μετά την συνάντηση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, εκπρόσωπος του Αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, είχε χαιρετίσει "εξαιρετικά" την πολιτική βούληση των δύο πλευρών, Αθήνας και Σκοπίων, να λύσουν το πρόβλημα του ονόματος, το οποίο, όπως σημείωνε, υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ