Η διένεξη Άγκυρας και Χάγης απασχολεί εκτενώς τα βελγικά ΜΜΕ

Η διένεξη Άγκυρας και Χάγης απασχολεί εκτενώς τα βελγικά ΜΜΕ

Η διένεξη μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας με αφορμή την απαγόρευση τόσο της συγκέντρωσης Τούρκων της Ολλανδίας στο Ρότερνταμ ενόψει του τουρκικού δημοψηφισματος, όσο και της μετάβασης Τούρκων υπουργών σε αυτή, απασχολεί εκτενώς τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικοί είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι της εφημερίδας Le Soir, «Ο Ερντογάν βάζει φωτιά στην Ολλανδία» και της εφημερίδας La Libre Belgique, «Ο Ερντογάν εκνευρίζει την Ολλανδία την παραμονή των εκλογών», ενώ την εκτίμηση ότι τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρόυτε βγαίνουν ωφελημένοι από την κρίση και την διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών εκφράζει η εφημερίδα De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο άρθρο.

Ειδικότερα η Le Soir σημειώνει στο κύριο άρθρο της ότι η a priori απαγόρευση στην οποία προχώρησε η Ολλανδία ως προς τη συμμετοχή Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, αποτέλεσε εντέλει μια παγίδα του Ερντογάν, στην οποία οι ολλανδικές αρχές «έπεσαν πρόθυμα, υπό τον ήχο των λαϊκίστικων τυμπανοκρουσιών του ακροδεξιού Ολλανδού λαϊκιστη πολιτικού Βίντερς». Το δημοσίευμα αντιπροτείνει την πιο ισορροπημένη βελγική στάση, αφενός της συνεπούς υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, αφετέρου της κατά περίπτωση εξέτασης κατά πόσο κάποια εκδήλωση αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη.

Μικρή ωστόσο θεωρεί η εφημερίδα De Standaard την πιθανότητα το Βέλγιο να αποτελέσει σταθμό στην περιοδεία που προγραμματίζει ο Ερντογάν στην Ευρώπη προκειμένου να προπαγανδίσει υπέρ του 'ναι'' στο τουρκικό δημοψήφισμα. Τούτο διότι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ο ένας μετά τον άλλον οι υπεύθυνοι των αιθουσών μεγάλης χωρητικότητας, όπου θα μπορούσε να λάβει χώρα μια παρόμοια εκδήλωση, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Ως εκ τούτου, παρατηρεί η εφημερίδα, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την διοργάνωση μιας εκδήλωσης μεγάλης κλίμακας και για τον λόγο αυτόν ούτε υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι δείχνουν να έχουν κατά νου να έλθουν στο Βέλγιο για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της συγκέντρωσης των Τούρκων στο Ρότερνταμ, η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο Ρούτε δεν είχε άλλη επιλογή από το να τηρήσει μια σκληρή γραμμή και οτιδήποτε διαφορετικό εάν έπραττε θα αποτελούσε «πολιτική αυτοκτονία» για τον ίδιο τρεις μέρες πριν από τις εκλογές. Την ίδια άποψη εκφράζει και η De Morgen στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, σημειώνοντας κι αυτή ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να δείξει πυγμή, καθώς επίσης ότι η ξαφνική κρίση με την Τουρκία και το θέαμα των τούρκων διαδηλωτών έξω από το τουρκικό προξενείο ωφελεί εκλογικά και τον Βίλντερς. Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δημιουργεί ερωτηματικά και αντιβαίνει στις αρχές ενός κράτους δικαίου. Θεωρεί επίσης ότι εντέλει η ακραία ολλανδική αντίδραση αποδείχθηκε αντιπαραγωγική, καθότι «υπερ-μεγέθυνε» το πρόβλημα, το οποίο, υπό διαφορετικές συνθήκες, ίσως να μην είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις, ενώ επισημαίνει ότι η κλιμάκωση της κρίσης αποτελεί 'μάνα εξ ουρανού'' για τον Βίλντερς.

Τέλος ως τεστ για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη 'βλέπει'' η De Morgen στο κύριο άρθρο της την οξύτατη επίθεση του Ερντογάν κατά της Ολλανδίας, σημειώνοντας ότι ήδη γερμανοί πολιτικοί, αλλά και ο δανός πρωθυπουργός βρίσκονται στο πλευρό της Ολλανδίας. Σημειώνεται επίσης πως η βελγική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το θέμα των τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στο Βέλγιο δείχνει να είναι η πλέον δημοκρατική: Η απόφαση δηλαδή επιβολής απαγόρευσης εναπόκειται στις δημοτικές αρχές, με μόνη οδηγία από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσουν σε απαγορεύσεις μόνον εφόσον κρίνουν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ