Υπό τεράστια πίεση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, μετά την έκθεση-κόλαφο της Διεθνούς Αμνηστίας όπου καταγγέλλεται ότι η Τουρκία στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω στην εμπόλεμη χώρα τους.
Κατά την τακτική ενημέρωση στις Βρυξέλλες, μετά από εξαντλητικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκπρόσωποι της Κομισιόν είπαν ότι η Ευρώπη λαμβάνει υπόψη της «πολύ σοβαρά» όλες τις καταγγελίες και έχει θέσει τα εν λόγω ζητήματα στην Άγκυρα.
Ωστόσο, δεν έδωσαν οποιοδήποτε στίγμα ότι η Ευρώπη προτίθεται να αναβάλει την έναρξη των επαναπροωθήσεων – που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν τη Δευτέρα – και διευκρίνισαν ότι η Ε.Ε. δεν γνωρίζει ακόμα αν οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας αληθεύουν.
Οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι κανένα πρόσωπο που χρίζει διεθνούς προστασίας δεν πρόκειται να επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του και εάν δεν ωφελείται από την επαναπροώθηση. Επαναβεβαίωσαν ότι όλα τα αιτήματα για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά και προσεκτικά.
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν υπενθύμισαν ακόμα ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο νομικό της πλαίσιο ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας.
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Άγκυρα δεν παρέχει επαρκή νομική προστασία για πρόσφυγες, ειδικά τους μη Σύρους, προκειμένου να θεωρηθεί ασφαλής χώρα για επαναπροωθήσεις.
Οι βαρύτατες καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας έρχονται να προστεθούν στις ενστάσεις που έχει εκφράσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία έχει καταγγείλει τα κλειστά κέντρα κράτησης στην Ελλάδα.
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ωστόσο υπερασπίστηκαν και πάλι τη συμφωνία, τονίζοντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές Αρχές για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε., ενώ αντίθετα ποτέ δεν είχε ρόλο στις επαναπροωθήσεις.
"Θα ρυθμιστούν οι αδυναμίες"
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί ότι ως την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν ρυθμιστεί οι αδυναμίες που έχουν εντοπίσει τόσο ο ΟΗΕ, όσο και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί, σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, και ειδικότερα σε σχέση με την έναρξη της επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.
Οι αδυναμίες αυτές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, αφορούν τόσο τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, όσο και την συμβατότητα της τουρκικής νομοθεσίας προς τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών εργάζονται με στόχο την επίτευξη νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό από την ερχόμενη Δευτέρα ανέφεραν εκπρόσωποι της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι προς τον σκοπό αυτό θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τουρκία και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Οι ίδιοι εκπρόσωποι ομολόγησαν, τέλος, ότι προς το παρόν βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου οι μισοί από τους υπαλλήλους και τους εμπειρογνώμονες που τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υποσχεθεί ότι θα στείλουν προκειμένου να συμβάλουν στην ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το προσφυγικό.
Τη Δευτέρα οι πρώτοι Σύριοι πρόσφυγες από την Τουρκία στη Γερμανία
Μια πρώτη ομάδα Σύρων προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία αναμένεται ότι θα μετεγκατασταθεί την Δευτέρα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε.
Αυτοί οι πρόσφυγες, "κυρίως οικογένειες με παιδιά", θα είναι "μερικές δεκάδες" και θα μεταφερθούν στο Φρίντλαντ, μια κοινότητα κοντά στο Γκέτινγκεν της δυτικής Γερμανίας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
ΠΗΓΗ: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ