Η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει την Ουκρανίδα πιλότο

Η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει την Ουκρανίδα πιλότο

Η ουκρανή πιλότος στρατιωτικού αεροπλάνου, Νάντια Σαβτσένκο, η οποία δικάζεται στη Ρωσία για τον φόνο δύο ρώσων δημοσιογράφων στην Ουκρανία, ξανάρχισε να πίνει υγρά αλλά συνεχίζει την απεργία πείνας, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δικηγόρους της.

Η Νάντια Σαβτσένκο, που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 23 ετών, "σταμάτησε την απεργία δίψας και ξανάρχισε να πίνει νερό, αλλά θα συνεχίσει την απεργία πείνας" που ξεκίνησε τη νύχτα της 3ης Μαρτίου, δήλωσε ο δικηγόρος Μαρκ Φεϊγκίν.

Ο Φεϊγκίν είχε γράψει προηγουμένως στον λογαριασμό του στο Twitter πως η ουκρανή πιλότος είχε σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας "έπειτα από αίτημα του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και των συμπατριωτών της". Στη συνέχεια διευκρίνισε πως σταμάτησε μόνο την απεργία δίψας.

Από την πλευρά της, η Σαβτσένκο δήλωσε πως αρνείται να λάβει τροφή μέχρι να ανακοινωθεί η ετυμηγορία, η οποία αναμένεται στις 21 και 22 Μαρτίου, σε επιστολή της την οποία δημοσιοποίησε ο Μαρκ Φεϊγκίν.

"Έλαβα σήμερα λόγια υποστήριξης του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Ξέρω πως πολλοί άνθρωποι κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή μου και τους είμαι πολύ ευγνώμων", εξήγησε η Νάντια Σαβτσένκο, υπογραμμίζοντας ότι "άκουσε" την έκκλησή τους να ξαναρχίσει να πίνει υγρά.

"Δεν θα αναγνωρίσω ποτέ ούτε την ενοχή μου, ούτε τη ρωσική δικαιοσύνη", επανέλαβε.

Σε μια επιστολή που επίσης δημοσιοποίησε ο Φεϊγκίν, ο Πέτρο Ποροσένκο διαβεβαίωσε τη συμπατριώτισσά του πως "η αλήθεια" θα λάμψει στη δίκη της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερη.

"Γνωρίζω πως η κατάστασή σας είναι πολύ δύσκολη, όμως (...) δεν θέλουμε η υγεία σας να επιδεινωθεί. Έχουμε ανάγκη μια Νάντια Σαβτσένκο σε καλή υγεία (...) η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους", υπογράμμισε ο Ποροσένκο, προτείνοντας στην πιλότο μια θέση στην ουκρανική κυβέρνηση.

Η Σαβτσένκο, που συνελήφθη στις αρχές Ιουλίου 2014 σε ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τη Μόσχα, κατηγορεί από την πλευρά της τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ότι τη συνέλαβαν σε ουκρανικό έδαφος και την παρέδωσαν στις ρωσικές αρχές.

Η Σαβτσένκο, η δίκη της οποίας ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι από δικαστήριο του Ντονέτσκ, μια μικρή ρωσική πόλη μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, και την καταδίκη της σε 23ετή κάθειρξη έχει ζητήσει η ρωσική εισαγγελία, κατηγορείται ότι αποκάλυψε στον ουκρανικό στρατό τη θέση των δύο δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από πυρά όλμου στην ανατολική Ουκρανία το καλοκαίρι του 2014.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να απελευθερώσει την Νάντια Σαβτσένκο.

"Αυτή δεν είναι πια μια δικαστική ή πολιτική υπόθεση: τώρα είναι θέμα ανθρώπινου ελέους", αναφέρει η Μογκερίνι σε δήλωσή της που κυκλοφόρησε από την πρεσβεία της ΕΕ στη Μόσχα.

"Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώνεται γρήγορα και όλοι φοβόμαστε τρομερές συνέπειες", δήλωσε η Μογκερίνι η οποία ζήτησε την απελευθέρωση της Σαβτσένκο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ