Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, συνιστούν μια κατάφωρη «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισαν χθες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα δεινά που υφίστανται αδιακρίτως αθώοι πολίτες (...) αποτελούν μια απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισαν σε μια ανακοίνωση της ΕΕ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.
Καταδίκασαν τα πυρά του πυροβολικού και τις ρίψεις εμπρηστικών βομβών στο Χαλέπι, καθώς και την «εσκεμμένη επίθεση» εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια την περασμένη εβδομάδα και την «εσκεμμένη διακοπή της υδροδότησης για την πλειονότητα των αμάχων που βρίσκονται ακόμη μέσα στην πόλη».
Η επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, τη Δευτέρα, κοντά στο Χαλέπι, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου είκοσι άμαχοι και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ότι η αυτοκινητοπομπή αυτή επλήγη από την πολεμική αεροπορία της Συρίας ή της Ρωσίας, που υποστηρίζει τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Ρωσία αντιθέτως αμφισβήτησε ότι η πολύνεκρη επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής έγινε από αέρος και διέψευσε ότι ενεπλάκη στο επεισόδιο η δική της πολεμική αεροπορία ή αυτή της Συρίας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Χαλέπι δεν έχουν τρεχούμενο νερό αφότου η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος βομβάρδισε ένα αντλιοστάσιο και οι αντάρτες έκλεισαν ένα άλλο σε αντίποινα.
Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, είναι κομμένη στα δύο από το 2012. Οι αντάρτες ελέγχουν τις ανατολικές συνοικίες της και οι κυβερνητικές δυνάμεις τις δυτικές.
Στην κοινή τους ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, η Μογκερίνι και ο Στυλιανίδης χαρακτήρισαν τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι στο Χαλέπι «όνειδος» για τον κόσμο ολόκληρο.
Η κατάσταση στο Χαλέπι υπάρχει «κίνδυνος να μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από μια διευθέτηση της σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων, που παραμένει ο μόνος τρόπος να τερματιστεί», πρόσθεσαν.
Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν όλους όσοι διαθέτουν επιρροή στο συριακό καθεστώς και στις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης να «ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση ώστε οι επιθέσεις να πάψουν».
Ακόμη, κάλεσαν να ενταθεί η προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί «ελεύθερη και μόνιμη ανθρωπιστική πρόσβαση στα πρόσωπα που την έχουν ανάγκη» και να «επαναληφθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη» για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχε αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η βία στο Χαλέπι για πολλές ημέρες, δίχως όμως να καταστεί εφικτή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας· η κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ