Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της - Καλεί τη Βρετανία να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου "το συντομότερο δυνατόν"

Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της - Καλεί τη Βρετανία να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου "το συντομότερο δυνατόν"

Photo by Juan Naharro Gimenez/Getty Images/Ideal Image

Οι επικεφαλής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τη Βρετανία να αρχίσει "το συντομότερο δυνατόν" τη διαδικασία εξόδου της χώρας μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

"Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν", έγραψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

"Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις", προσθέτουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Επίσης, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε σήμερα ότι είναι "επείγον" να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος "επιζήμιας" αβεβαιότητας για όλα τα μέρη.

"Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού", δήλωσε στους δημοσιογράφους φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για μια ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

"Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος (...) επειδή η ευρωπαϊκή συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης".

Πρέπει να "ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας", πρόσθεσε.

"Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια", ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Μαζί με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο Ερό ξεκίνησε στη συνέχεια συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον γερμανό, τον τσέχο και τον ολλανδό ομόλογό του, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον Λιουμπόμιρ Ζαοράλεκ και τον Μπερτ Κέντερς, αντίστοιχα.

Θα ακολουθήσει συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

ΖK Γιούνκερ: Nα ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει να ξεκινήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναμονής έως τον Οκτώβριο, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παραιτηθεί από το αξίωμά του.

«Οι Βρετανοί αποφάσισαν χθες ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε έως τον Οκτώβριο προκειμένου να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες να διαπραγματευτούμε τους όρους της εξόδου τους» επισήμανε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Θα ήθελα να ξεκινήσουμε αμέσως».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει μια «λογική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit.

«Δεν πρόκειται για ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο ακριβώς και για μια σφοδρή ερωτική σχέση» σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

M. Schulz: Δεν μπορεί μια ολόκληρη ήπειρος να είναι όμηρος της εσωκομματικής διαμάχης των Tories

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι επιθυμεί η Βρετανία να εξέλθει από την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, προειδοποιώντας ότι η απόφαση του David Cameron να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων Brexit μέχρι ο διάδοχός του είναι στη θέση του μπορεί να μην είναι αρκετά γρήγορη.

Συγεκεκριμένα, ο Martin Schulz δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι οι δικηγόροι της ΕΕ εξετάζουν το κατά πόσο είναι δυνατό να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας - το άρθρο που προβλέπει την έξοδο χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Schulz δήλωσε πως η αβεβαιότητα ήταν «το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε», προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι «μια ολόκληρη ήπειρο θα είναι όμηρος της εσωτερικής διαμάχης του κόμματος των Συντηρητικών» (το κυβερνών κόμμα της Βρετανίας: Tories).

Μήνυμα ενότητας της ΕΕ

Μήνυμα ενότητας της ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος στέλνει με κοινή δήλωσή του το κουαρτέτο των προέδρων της ΕΕ, Ντοναλντ Τουσκ, της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, λίγο μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

«Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία ο Βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από την ΕΕ. Λυπούμαστε γι αυτή την απόφαση, αλλά τη σεβόμαστε», αναφέρει η δήλωση του κουαρτέτου, την οποία διάβασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου.

Συνεχίζοντας η δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Αυτή είναι μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο αλλά είμαστε ενωμένοι, θα παραμείνουμε ισχυροί και θα υπερασπιστούμε τις αρχές της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η ένωση με τα 27 κράτη μέλη θα συνεχίσει, είναι το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μας μέλλοντος. Είμαστε δεμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και τα κοινά συμφέροντα και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας επ' αυτής της βάσης. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την οικονομική μεγέθυνση, τη βελτίωση της ευημερίας και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες μας.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταστήσει αποτελεσματική την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και να είναι αυτή η διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει, χωρίς λόγο, την αβεβαιότητα. Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ένωσης, αναφέρεται στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, αν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις ομαλά με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις αποχώρησής του από την ΕΕ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Το δίκαιο της Ένωσης συνεχίζει να ισχύει πλήρως και για το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι που αυτό, να μην είναι πλέον μέλος της ΕΕ.

Η ρύθμιση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ, η συμφωνία του Φεβρουαρίου, δεν θα εφαρμοστεί και παύει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στενός εταίρος της ΕΕ στο μέλλον και αναμένουμε να διατυπώσει τις προτάσεις του προς αυτή την κατεύθυνση. Στην όποια συμφωνία καταλήξουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να υπάρχει ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Christine Lagarde: Ευρώπη και Βρετανία να συνεργαστούν για μια ομαλή μετάβαση

- Οι υποστηρικτές του Bremain κατέθεσαν αίτημα για επανάληψη του δημοψηφίσματος

- Σύνοδο των «27» συγκαλεί ο Tusk την Τετάρτη

- Die Welt: Το Βερολίνο φοβάται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το βρετανικό παράδειγμα

- Έξοδο από την Ε.Ε. ψήφισαν οι Βρετανοί

- Σε αναβρασμό οι Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα

- O Ν. Farage παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να τηρήσει τη δέσμευσή του για την Υγεία