Μοναδικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, εφόσον διαμορφωθεί ένα σταθερό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη περαιτέρω ανάπτυξή της, ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εάν σταματήσει η δέσμευση των επενδυτικών κεφαλαίων μέσω της υπερφορολόγησης μπορεί να εκτοξευθεί.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις τρεις μοναδικές ευκαιρίες που έχει μπροστά της η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου που αφορούν πρώτον στην ανάπτυξη μίας μεγάλης μεσαίας τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο, και όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη Μέση και Άπω Ανατολή, η οποία μπορεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα προκειμένου να έχει πρόσβαση στο ευρωπαϊκό – ελληνικό φάρμακο, το οποίο είναι συνυφασμένο με την ποιότητα.
Δεύτερη ευκαιρία σύμφωνα με τον ίδιο είναι η ομογενοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών ΗΠΑ και Ευρώπης, που όπως τόνισε δημιουργούν ευκαιρίες στην αγορά της Αμερικής, καθώς με τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε οι επιχειρήσεις να πάρουν άδεια στην Ευρώπη, μπορούν να πάρουν και στην Αμερική επεκτείνοντας την εμβέλεια των εργασιών τους.
Τρίτον αναφέρθηκε στην ύπαρξη ισχυρής παραγωγικής βάσης στη χώρα, πάνω στην οποία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα μπορέσει να αναπτυχθεί, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ξανά η μείωση των παραγωγικών κεφαλαίων που υπήρξε κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφερόμενος στο clawback αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τόνισε ότι «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική.
Θα ήταν ένα παραγωγικό hub για ολόκληρη την Ευρώπη, εάν δεν είχαμε αυτή τη μείωση των κεφαλαίων που χρειαζόμασταν για παραγωγή και Έρευνα και Ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία με την υπερφορολόγηση του clawback».
«Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε 80 χώρες και είμαι περήφανος καθώς τα τελευταία χρόνια γίνονται πραγματικά μια μεγάλη προσπάθεια σε δύσκολους καιρούς νέων επενδύσεων. Αυτό που γίνεται την τελευταία διετία είναι κάτι μοναδικό στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία 20χρόνια.
Με ένα ελάχιστο κίνητρο συμψηφισμού για το 8% του clawback κατατέθηκαν 52 επενδυτικά σχέδια».
«Η υπερφορολόγηση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία έφτασε το 70%. Αυτό δημιούργησε τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σε σχέση με ανταγωνιστές μας σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως και παράλληλα της στέρησε τεράστια επενδυτικά κεφάλαια, αναγκάζοντας τη να μείνει πίσω στην τεχνολογία και σε νέα προϊόντα», σημείωσε ο κ. Τρύφων.
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα για μείωση των φορολογικών συντελεστών και της μείωσης προκαταβολής φόρου, σημείωσε ότι «είναι ένα θετικό βήμα αλλά σίγουρα δεν αρκεί και ειδικά στη φαρμακοβιομηχανία.
Είναι σε σωστή κατεύθυνση οι παρεμβάσεις αλλά για μας είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και χρηματοδότησης και ένα σύστημα που να διασφαλίζει ότι όποιος επενδύει θα έχει σε ένα πλαίσιο τετραετίας κάποια δεδομένα.
Αυτό δεν το έχουμε δει ακόμη. Δεδομένα που αφορούν στους συντελεστές φορολόγησης και υπέρ απόσβεσης σε δαπάνες έρευνας, αλλά και θέματα υποδομών, αδειοδότησης και εργασιακού κόστους.