Με αναφορές στην Ελλάδα ως αρνητικό παράδειγμα για τον τρόπο που οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους στη χώρα μας πλήττοντας την ελευθερία του Τύπου διεξήχθη στη Βιέννη το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκδόσεων, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ, Hubert Burda Media, Φίλιπ Βέλτε συμπεριέλαβε την Ελλάδα μεταξύ των χωρών όπου οι κυβερνήσεις στρέφονται κατά της δημοσιογραφίας.
Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία ήταν τα παραδείγματα προς αποφυγή που παρουσίασε ο κ. Βέλτε τονίζοντας πως «η ελευθερία του Τύπου όλο και περισσότερο απειλείται. Οι δημοσιογράφοι και η δουλειά τους περιορίζονται. Μερικές φορές φοβούνται για τις ζωές τους, αν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους…».
Σύμφωνα με το protothema.gr, ο κ. Βέλτε ανέφερε πως «στη μέση της δημοκρατικής Ευρώπης η ελευθερία των media είναι όλο και λιγότερο κάτι το νορμάλ. Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία είναι χώρες όπου η δουλειά των δημοσιογράφων και των media περιορίζεται» υπογραμμίζοντας πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει όταν οι πολιτικοί αμφισβητούν συνεχώς τα media: «Η αξιοπιστία του παραδοσιακού Τύπου αμφισβητείται. Δείτε στις ΗΠΑ τι έγινε. Τι κι αν υπάρχει κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα, ο ίδιος τους ο πρόεδρος δείχνει τρομερή επιθετικότητα. Δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ και αλλού το ζούμε αυτό, ο Τύπος οφείλει να υπερασπιστεί τον ρόλο του. Να το εξηγήσουμε στους πολιτικούς τι σημαίνει αν εξαφανιστούν οι εκδότες, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη απέναντί μας».
Ο Welte περιέγραψε πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η κατάσταση και δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον επειδή «η ελεύθερη δημοσιογραφία απειλείται συνεχώς» υπογραμμίζοντας παράλληλα την επικινδυνότητα του παράγοντα social media: «Οι εκδότες θέλουμε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο. Στα social media όμως υπάρχει πολύ κατευθυνόμενο υλικό, ο κόσμος χάνεται και χάνει την αλήθεια, άγεται και φέρεται. Το 30% στη Γερμανία ενημερώνεται από τα social media και όλοι ξέρουμε ειδικά στο Facebook τι γίνεται με τα fake news, βλέπουμε πόσα interactions έχουν εντελώς ψεύτικες ειδήσεις».
Παρών στο συνέδριο ήταν και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μίλησε περί ελευθερίας του Τύπου τονίζοντας πως αυτή «είναι κομβική και το καταλαβαίνεις αν δεις την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες. Σε όλα μου τα ταξίδια διαπίστωσα το εξής: Όπου υπήρχε ελευθερία του Τύπου, υπήρχε δημοκρατία. Όπου έλειπε η ελευθερία του Τύπου, η δημοκρατία δεν λειτουργούσε».
Και ο Αυστριακός καγκελάριος πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να αφήνεις να υπερισχύουν τα δικά σου συναισθήματα αλλά να καταλάβεις ότι η ελευθερία του Τύπου είναι πάνω από σένα και είναι πιο σημαντική».
Δείτε βίντεο: