Ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κάνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναφέρεται επί λέξη ότι η νέα Συμφωνία «επεκτείνει την στρατηγική αμυντική μας εταιρική σχέση» και «έμπρακτα καταδεικνύει την σταθερή μας αποφασιστικότητα για προάσπιση κυριαρχίας εδαφικής ακεραιότητας κατά απειλητικών δράσεων και ένοπλων επιθέσεων».
Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό νέο στοιχείο, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της.
Στην επιστολή, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και «περιφερειακός ηγέτης», υποδηλώνοντας έτσι ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η χώρα μας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, τόσο με την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και ως παράγων σταθερότητας στην Μέση Ανατολή, ενώ επιβεβαιώνει τις άριστες διμερείς σχέσεις.
Αναλυτικά η επιστολή
Αγαπητέ Πρωθυπουργέ
Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως ένα σταθερό σύμμαχο και εταίρο του ΝΑΤΟ, ένα δεσμό που ενισχύεται από τα 200 χρόνια φιλίας μεταξύ των εθνών μας και τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας. Επικροτούμε τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας. Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην δέσμευση που αφορά την υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα. Διαπιστώνω με μεγάλη μου χαρά την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες μας στην ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα βγουν μαζί πιο ισχυρές μέσα από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεών μας μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, τον τρίτο γύρο του οποίου έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε φέτος στην Ουάσινγκτον.
Μέσα από την τελευταία αναθεώρηση της διμερούς Αμοιβαίας Αμυντικής μας Συνεργασίας (MDCA), οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τη κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητά για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της στρατηγικής μας αμυντικής εταιρικής σχέσης, προκειμένου να διατηρήσουμε ισχυρές, ικανές και διαλειτουργικές στρατιωτικές δυνάμεις, με σκοπό τη συμβολή στην ασφάλεια και των δύο χωρών, καθώς και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της Σούδας (NSA) και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως χώρους εκπαίδευσης ή να λειτουργήσουν στην ηπειρωτική χώρα ή τα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνεχή υποστήριξη της διευρυμένης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Από το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στην Ελλάδα σημαντική χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ασφάλειας, αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις σε υποδομές και αμυντικό υλικό (Excess Defence Articles) για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων εκσυγχρονισμού της άμυνάς της.
Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία στους προαναφερθέντες τομείς μέσω διαφόρων προγραμμάτων συνεργασίας για την ασφάλεια, όπως αυτά για τις στρατιωτικές προμήθειες (Foreign Military Sales), αμυντικού υλικού (Excess Defence Articles), το πρόγραμμα διεθνούς στρατιωτικής επιμόρφωσης και εκπαίδευσης (International Military Education and Training), καθώς και από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις σε όλη την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία της ελληνικής Δημοκρατίας για μια τέτοια βοήθεια με τους πιο ευνοϊκούς δυνατούς όρους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν τον στόχο της Ελλάδας να γίνει ένας περιφερειακός κόμβος συντήρησης, logistics και εκπαίδευσης.
Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ενισχύσουν περαιτέρω την Αμοιβαία Αμυντική τους Συνεργασία (MDCA), είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που καταδεικνύει τους ολοένα και στενότερους και διευρυνόμενους δεσμούς ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών μας. Η πρόσφατα ενημερωμένη συμφωνία (MDCA) αντανακλά την κοινή μας αφοσίωση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής πορόδου. Επεκτείνει τη στρατηγική μας αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς καταδεικνύει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα αμοιβαία να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε τη κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας απέναντι σε ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένων της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής για ένοπλη επίθεση. Θα κάνει και τις δύο χώρες μας ασφαλέστερες και θα υποστηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την Ευρωπη στο σύνολό της, μέσω της συμβολής της στις δυνατότητες και την συνεργασία στον πυρήνα της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο με τους γείτονές της και την προσήλωσή της στην επίλυση διαφορών, ειρηνικά, μέσω της διπλωματίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είνια σταθερή μας πεποίθηση μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για μια διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης πιστεύουμε σταθερά στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς επίσης στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.